Cada vegada fuma menys gent

El país encara ha de lamentar unes 27 morts diàries causades pel tabaquisme

Per . Actualitzat el

El consum de tabac a Catalunya continua baixant i l’any passat va assolir l’índex mínim des que es recullen aquestes dades, fa més de 25 anys. En concret, l’any 2017, la prevalença de fumadors diaris i ocasionals en majors de 14 anys va ser del 24%, la xifra més baixa mai registrada. Respecte a l’any passat, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, remarca el descens del consum experimentat en les dones, ja que després d’uns anys en què estava estancat entre el 21% i el 20%, el 2017 va caure fins al 18,5%. Malgrat aquests indicadors, que demostren que s’està fent un treball molt eficient en la lluita contra el tabaquisme a Catalunya, encara fumen més d’un milió i mig de catalans.

Aquestes dades s’han fet públiques en el marc de la presentació de la XIX Setmana Sense Fum, que se celebra des de divendres passat i fins al pròxim dijous, dia en què es commemora el Dia Mundial contra el Tabac 2018. Una jornada que està dedicada a les cardiopaties, ja que el tabac és una de les principals causes de malaltia cardiovascular. De fet, de les 27 persones que, de mitjana, moren cada dia a Catalunya per causa del tabac, 7 ho fan per culpa de malalties cardiovasculars. I és que el tabac fa que les artèries acumulin greix i disminueixin la seva elasticitat, triplicant el risc d’infart de miocardi o angina de pit.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, destaca l’esforç de la ciutadania i dels professionals sanitaris, especialment de l’atenció primària, per assolir aquest nou descens en el consum de tabac. «Deixar de fumar és una molt bona idea i tenim eines eficients per ajudar a fer-ho», assegura Guix, tot i que assenyala els riscos que representa l’existència de la cigarreta electrònica o el tabac sense combustió.

Segons les dades presentades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, un 21,7% dels fumadors a Catalunya ho fan diàriament i un 2,3% de forma ocasional. El consum és més elevat entre persones de 25 a 34 anys i és superior en homes en la majoria de grups d’edat. També és més alt en homes de classe social baixa i en persones de nivell d’estudis primaris i sense estudis. És especialment destacable el fet que el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2016, passant d’una prevalença d’aproximadament del 20% a una del 9,2%. De fet, el consum de tabac entre els alumnes de secundària d’entre 14 i 18 anys va arribar als seus valors més baixos el 2016.

L’any passat va continuar baixant la venda de cigarretes (la xifra més baixa fins ara i equivalent a la meitat que l’any 2015), així com de cigars i de tabac de cargolar (prop de 100.000 quilograms menys que el màxim venut, l’any 2013). El que s’ha mantingut ha estat el bon acompliment de la prohibició de fumar en llocs públics, que fa que 9 de cada 10 persones declarin que gaudeixen d’un ambient lliure de fum en diferents entorns, com ara el lloc de treball o la llar.