Acaba el Tarraco Viva i comença la Xarxa Europea de Festivals

L’esdeveniment de divulgació històrica esgota entrades durant els caps de setmana

Per . Actualitzat el

Clou la 20a edició de Tarraco Viva, dedicat a l’esport i el paper de la dona en el món clàssic. Han estat més de dues setmanes amb unes 450 activitats que s’han pogut realitzar totes amb normalitat. La tinent d’alcalde de Patrimoni, Begoña Floria, a la cloenda del Festival ha valorat de manera molt positiva aquesta edició: “El grau de satisfacció del públic és molt elevat i constatem que continua la seva fidelització després de vint anys de festival”. I ha afegit: “Tarragona es consolida com la capital arqueològica de Catalunya i una de les ciutats europees en les quals la ciutadania sent més el patrimoni històric com a propi, la importància i el valor de la seva preservació i divulgació”.

Els dos caps de setmana s’han consolidat amb una gran participació i assistència de públic, tal com demostra que s’ha penjat el cartell d’entrades exhaurides en gairebé totes les activitats previstes. Una de les principals novetats ha estat les recreacions històriques al Palau Firal, “Veïns de Roma”, “Una nit a Roma”, “Mòmia” i “La primera vaga de la història” que han tingut un gran èxit de públic. En aquest sentit, la col·laboració amb la Xarxa de Centres Cívics ha portat més 600 veïns i veïnes de la ciutat a gaudir de “Veïns de Roma”, l’any passat es va iniciar aquesta activitat conjunta i va aplegar més de 200 assistents. La responsable de Patrimoni també ha destacat la bona acollida de la cerimònia d’inauguració que es va celebrar a l’Amfiteatre “una novetat que s’ha introduït aquest any i que la gran acceptació que rebut ens fa plantejar mantenir-ho per a les pròximes edicions”.

Els municipis de Cambrils, Vila-rodona, Altafulla i Falset s’han fet el seu lloc en el Festival i les activitats que programen han assolit un gran nivell de públic i qualitat. El director del Festival, Magí Seritjol, en destaca que és una aposta consolidada que demostra una clara vocació de territori de Tarraco Viva.

Els escolars també han estat protagonistes d’aquesta 20a edició i hi han participat prop de 2.000 provinents de Tarragona, comarques de Tarragona, Catalunya i sud de França. A més, les activitats programades al Recinte Firal han comptat amb l’assistència d’uns 1.100 escolars.

Aquest darrer cap de setmana, el Camp de Mart ha estat escenari de la trobada de professionals, programadors, museus i jaciments històrics. S’han pogut conèixer les propostes de museus d’Andalusia, Murcia, País Basc, Catalunya, Mallorca, i Carnuntum (Àustria).

El director del Festival ha destacat l’interès per la història del públic assistent “la idea de programar activitats que reflecteixin la pluralitat cultural del món clàssic, a part de la romana (Egipte i Grècia), ha estat molt ben rebut, això demostra que hi ha molt interès per les cultures clàssiques i no només per Roma”.

L’acte de cloenda ha aplegat més de 400 persones de públic i han participat en l’espectacle prop de 100 membres dels grups que nodreixen el Festival. Un cop finalitzat, s’ha desvetllat la temàtica sobre la qual versarà Tarraco Viva 2019 seran les ciutats a l’antiga Roma, grans concentracions humanes que esdevenien centres neuràlgics de l’economia, la política, la cultura, etc.

La consellera i el director del Festival ha coincidit en destacar la valuosa aportació de totes les persones que han participat realitzant activitats al festival. Prop de mil persones de Tarragona ho fan possible entre els grups de recreació, conferenciants, els restaurants de les jornades Tarraco a Taula, el Gremi de Llibreters, responsables de Museus i monuments de la ciutat, etc. També han agraït la implicació dels patrocinadors que han fet possible una nova edició del Festival: Diputació de Tarragona, Fundació La Caixa, REPSOL, EMATSA, Mutua Catalana, Càmpings de Tarragona, El Corte Inglés.

Primers passos Xarxa Europea de Festivals

Aquest darrer cap de setmana han visitat la ciutat representants del festival Arelate que se celebra a Arles (França). Divendres es van reunir amb membres de l’equip de Tarraco Viva per impulsar una col·laboració entre els dos festivals que faciliti l’intercanvi i per crear noves iniciatives de divulgació de manera conjunta. La tinent d’alcalde de Patrimoni ha valorat de manera positiva aquesta primera trobada i ha explicat “aquest cap de setmana una delegació d’Arles ha vingut a viure els darrers dies de Tarraco Viva i a engegar un nou projecte que ens il·lusiona”. Aquest primer contacte “pot fer possible la creació d’una xarxa de festivals de divulgació històrica del món romà on Tarragona es pugui posicionar com un dels models de referència i ser un motor de la divulgació i la recreació del nostre passat romà”.