Regió del Coneixement: la presa de decisions des del territori

URV i Diputació de Tarragona inicien una ronda de contactes per constituir la Catalunya Sud

Per . Actualitzat el

Les comarques de Tarragona volen tenir més competències per tal de decidir el seu futur des del mateix territori. L’eina, promoguda des de fa anys per la URV i la Diputació de Tarragona, és la constitució del territori com a nova Regió del Coneixement dins de la Unió Europea. Els impulsors del projecte han iniciat reunions de treball amb els representants de la societat civil per definir una proposta que, en sis mesos, ha d’acordar un document consensuat per presentar-lo a principis de 2019 en el Parlament de Catalunya. En total es reuniran amb uns 200 agents del territori que aportaran les seves idees des de les àrees cabdals de l’economia, la productivitat, el medi ambient, l’educació o la salut.

Així ho han anunciat aquesta setmana els dos principals responsables de la iniciativa, Francesc Xavier Grau (director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV), i Josep Poblet (president de la Diputació), els quals han explicat per primera vegada en públic les claus per aconseguir que la província disposi de més poder per planificar i desenvolupar la seva pròpia política regional, a l’estil del que ja es duu a terme en territoris com Trentino (Itàlia) o Tampere (Finlàndia). Després d’una primera etapa en la qual ha estat el sector públic el que ha liderat en solitari els primers passos –amb un grup de treball format pels deu municipis més grans de la demarcació i la Generalitat de Catalunya–, arriba ara el moment d’implicar el sector privat.

Per això, URV i Diputació duran a terme en els pròxims dies diferents reunions –en què prendran part un total de 200 participants que es dividiran en grups de treball d’unes seixanta persones– en les quals s’organitzaran tallers i entrevistes amb els responsables de la Càtedra.

Francesc Xavier Grau recorda que les aspiracions territorials «no depenen d’un moviment reivindicatiu, sinó de posar en evidència que l’ordenació i la presa de decisions no és tan eficient com podria ser. Catalunya és massa gran per ser governada com una única realitat», apunta. «Cal identificar les diferents regions que hi ha a Catalunya conferir-los les competències necessàries per poder desenvolupar-se».

Josep Poblet, per la seva banda, recorda que la decisió final «l’haurà de validar el Parlament de Catalunya», que és l’organisme que ha d’autoritzar el desplegament de competències específiques per a realitats territorials com la tarragonina.