L’Hospital del Vendrell promou la donació de llet materna

La llet del Banc de Llet Materna és el millor aliment per als nadons prematurs quan no poden ser alletats

Per . Actualitzat el

Els hospitals del territori necessiten reserves de llet materna per tal d’alimentar els nadons prematurs que no poden ser alletats per les seves mares. L’Hospital del Vendrell, gestionat per la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, ha estat l’escollit aquest any pel Banc de Llet Materna de Tarragona amb motiu del Dia Mundial de l’Alletament per conscienciar la població del Baix Penedès sobre la necessitat que les mares sanes que estiguin alletants els seus nadons es converteixin també en donants. En una jornada oberta a la ciutadania, organitzada pel Banc de Llet Materna de l’Hospital Joan XXIII i per l’Hospital del Vendrell, els assistents  van escoltar experiències personals de mares donants del Baix Penedès i d’una mare receptora. També des de pediatria es va fer incís en els beneficis de la llet materna en elsnadons, així com el procediment de treball del Banc de Llet a les nostres comarques.

Els nadons prematurs neixen abans de complir 37 setmanes de gestió i són nens amb els òrgans encara immadurs, dificultats per controlar la respiració, regular la temperatura del cos i alimentar-se. El grau de maduresa depèn de la setmana en la qual hagin nascut. Si ho han fet abans de les 32 setmanes se’ls considera grans prematurs, i poden pesar menys de 1.500 grams.
En aquests casos, si la mare no pot alletar el fill perquè encara no li ha pujat la llet, la llet materna d’altres mares pot ajudar molt al desenvolupament dels infants, ja que porta tots els nutrients necessaris pel seu creixement. Per aquest motiu, el Banc de Sang i Teixits va crear, fa tres anys, el Banc de Llet Materna, que s’encarrega de la donació, recollida, conservació, processament i subministrament de llet materna de mares donants  i que porta a les unitats de neonatologia dels centres hospitalaris.

La llet materna de banc també s’utilitza en nadons després de cirurgies de l’aparell digestiu, ja que és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal. Durant tot aquest temps, el Banc de Llet ha enviat als hospitals prop de 3.500 litres que han ajudat a més de 1.000 nadons prematurs en el seu creixement. Tot, gràcies a l’altruisme de dos milers de mares donants. Amb aquestes xifres, s’avança cap a l’objectiu del Banc, que és assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que estiguin en situació de risc, que ho necessitin per prescripció mèdica i que no puguin ser alletats per la mateixa mare.

PASSOS PER SER DONANT
1. Posar-se en contacte amb el Banc de Llet a través de qualsevol dels punts d’atenció que hi ha als principals hospitals de Catalunya. Podeu consultar-los a www.bancsang.net/bancdellet.
2. En una entrevista mèdica, un professional del Banc de Sang ajudarà la donant a respondre un breu qüestionari mèdic i li extraurà una mostra de sang per descartar malalties.
3. Si les analítiques són correctes, li explicarà com extreure’s la llet i com conservar-la. A més, li proporcionarà un tirallet i els envasos per conservar-la.
4. El Banc de Llet recollirà la llet al domicili de la donant en el dia i hora que millor li vagi.

La donant pot donar la quantitat de llet que vulgui, no hi ha cap obligació de donar-ne un volum determinat ni durant un període de temps concret. De la mateixa manera, es pot deixar de donar-ne quan es desitgi, sempre que s’avisi el Banc. Cal, però, mantenir el compromís d’informar el Banc de Llet davant de qualsevol canvi de salut o de medicació.

QUI POT SER DONANT?
Pot ser donant qualsevol dona sana. Només cal complir unes condicions bàsiques:
• Estar alletant el propi nadó i tenir llet suficient.
• Presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables.
La donació de llet està contraindicada en els casos següents:
• Medicació regular amb determinants fàrmacs o consum de drogues o altres tòxics
• Certes malalties cròniques o infeccioses (VIH, hepatitis B i C)
• Persones fumadores o que consumeixin begudes alcohòliques.