Una APP permet veure la fauna de la Desembocadura del riu Gaià

Per . Actualitzat el

XPLORAR ha desenvolupat un projecte de senyalització virtual de la fauna a l’espai natural de la Desembocadura del riu Gaià amb la col·laboració de L’Asociació Mediambiental La Sínia.
Aquest projecte es troba a la disposició dels visitants que disposin d’un smartphone. Ha estat promogut per a la millora de la comunicació i transmissió de coneixement relacionat amb els espais d’interès natural, usant com a suport les noves tecnologies.

El projecte ha permès desenvolupar i engegar una aplicació per a dispositius mòbils, basada en la integració de la tecnologia de la Realitat Augmentada, que permet associar la informació d’una senyalització sobre la fauna de l’entorn en el qual es troba el visitant amb dispositius mòbils, sobre tecnologia de telèfons mòbils iPhone i Android.

La senyalització que conté els codis i la informació a llegir amb el telèfon mòbil és una part important de les infraestructures turístiques, necessàries en espais naturals, les noves tecnologies ofereixen major i millor informació als visitants, fan més atractiva la visita, més senzilla la interpretació de l’entorn, i menys impactant la interpretació quant a infraestructures, i manteniment d’aquestes (amb problemes típics com la ràpida deterioració a la intempèrie de fustes, làmines amb il•lustracions, i uns altres com a vandalisme, etc)

La APP Parc Natural Baix Gaià permet al viatger identificar la fauna tal com es veu en la realitat, evitant la problemàtica que comporta el fet que en ocasions no es pot visualitzar en la realitat geogràfica del parc.

En l’actualitat poden descarregar-se en els dispositius mòbils ja esmentats per a l’Àmbit fluvial de la conca del riu Gaià per visualitzar els següents animals
• Barb de cua roja (Barbus haasi)

• L’eriçó (Atelerix algirus)

• Libèl•lula (odonata anisoptera)

• Teixó (Meles meles)

• La tortuga de rierol (Mauremys leprosa)

Aquestes descàrregues es poden efectuar des del corresponent store (apple store i Android Market) i són gratuïtes. Les possibilitats que comporta l’ús d’aquesta tecnologia enfront dels mitjans físics actuals són varis: facilita l’orientació de senderistes i identificació d’elements geogràfics naturals en condicions de baixa visibilitat, tals com a cims o senderes, ajuda a identificar i interpretar elements característics del mitjà així com permet comparar paisatges i interpretar les seves similituds i diferències entre diferents espais naturals, associar a les rutes que es vagin carregant, a més d’informació sobre punts d’interès natural, els track de les rutes, vídeos o fotografies dels valors naturals i culturals de la zona, també amb productes o serveis d’empreses situades als espais naturals i que puguin resultar d’utilitat per als visitants dels espais naturals i muntanyes de la zona.