Tot a punt per a la Setmana de la Salut a Vila-seca

Entre el 20 i el 26 de maig el municipi organitza tot un seguit d’activitats amb l’objectiu de millorar la salut de la població

Per . Actualitzat el

Any rere any el CAP de Vila-seca juntament amb el consistori, les entitats municipals i les farmàcies comunitàries, organitzen la Setmana de la Salut. Aquest 2018 se celebra entre el 20 i 26 maig amb un conjunt d’activitats amb l’objectiu de millorar la salut de la població. L’acte que anualment conclou aquesta setmana és la Donació de Sang al centre de salut durant una marató de 12 hores (el 26 de maig). Cada any es fa èmfasi en un tema de salut concret. En aquesta edició es tractarà el Maneig de l’Infart  de miocardi, amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància de l’actuació ràpida en aquesta patologia.

L’infart agut de miocardi és la mort del teixit cardíac, i és causat per una disminució o interrupció de la circulació sanguínia produït generalment per unes lesions que hi ha a l’interior de les artèries del cor. Els factors de risc són especialment el tabaquisme, la hipertensió, el colesterol elevat, i la diabetis. Alguns estils de vida com l’alimentació desequilibrada i rica en greixos, el sedentarisme, l’obesitat i, molt especialment, el tabaquisme, es consideren molt fortament associats a patir un infart. De vegades l’estrès físic o emocional sobtat també pot desencadenar-lo.
Catalunya disposa des de 2009 d’un protocol d’actuació urgent a través del Servei d’Emergències 112, per al tractament d’aquesta malaltia: el Codi infart. Amb l’objectiu de reduir el temps de resposta del sistema sanitari, per millorar les possibilitats de supervivència, s’activen un seguit de dispositius assistencials que permeten l’atenció urgent en la fase aguda de la malaltia, quan un pacient és sospitós de tenir un infart i és candidat a reperfusió immediata (desobstrucció dels vasos que estan ocasionant l’infart).

La utilització de DEAS (desfibril·ladors semiautomàtics) pot ser essencial en determinats tipus d’infarts, si es produeix una aturada cardíaca, ja que produeixen una descàrrega elèctrica en determinades alteracions del ritme cardíac i poden ser utilitzats amb les indicacions que conté el mateix aparell, per  la població sense haver rebut formació prèvia.

Per reforçar la importància de l’actuació ràpida en aquesta patologia, la Comissió de comunitària del CAP Vila-seca, ha realitzat un tríptic que es distribuirà a les farmàcies i a les consultes del CAP  durant la Setmana de la Salut, amb el títol: «PENSI ràpid… No tardi en l’infart de miocardi! Cada segon compta» , per informar la població sobre els símptomes principals que els pot ajudar a reconèixer i actuar ràpid en cas d’infart. En el tríptic també s’informa a través d’un mapa amb la localització dels DEAS que hi ha al municipi a disposició de la població.

Es realitzaran dues conferències a càrrec de la Dra. Elisabeth Téllez i l’infermer Joaquín Mejías, personal dels Serveis d’emergències 112, sobre el maneig i l’actuació en cas d’infart per als vila-secans. Seran el pròxim 22 de maig a les 18 hores al Centre cívic Colomí de Vila-Seca i el 24 de maig a la mateixa hora al Centre cívic de la Pineda.

PROGRAMA PACIENT EXPERT AL CAP DE VILA-SECA: LA FIBROMIÀLGIA

El Programa Pacient Expert Catalunya és un programa comunitari que dóna suport a les persones per manejar dia a dia les seves malalties cròniques. El programa gira al voltant de la figura d’un pacient real, una persona que pateix una malaltia crònica i és capaç de responsabilitzar-se de la seva patologia i tenir cura d’ell mateix. Després d’una formació prèvia per part de professionals d’atenció primària aquest pacient es converteix en el conductor d’un grup on té lloc l’intercanvi de coneixements i experiències, i on es van donant pautes per millorar el maneig de la patologia a altres usuaris que també la pateixen. A Vila-seca, el Programa de Pacient Expert s’està portant a terme per tercer any consecutiu en fibromiàlgia i té com a objectiu final potenciar l’autocura, la corresponsabilitat i l’autonomia de les persones amb aquesta malaltia crònica.

Amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia, i en resposta a la necessitat expressada per les assistents als diferents grups, el CAP de Vila-seca ha programat dues xerrades informatives que seran impartides pel Dr. Josep Serra, metge de Família de l’ABS de Vila-seca.

21/05: Abordatge familiar de la Fibromialgia. 18:30h al CAP de Vila-seca a l’Aula de Docència. Jornada per als familiars dels malalts/es de Fibromiàlgia.
23/05: La importància de l’alimentació amb els pacients amb la FibromiÀlgia. 10 h, al CAP de Vila-seca a l’Aula de docència.