Quim Torra ha d’evitar cometre els mateixos errors

Per . Actualitzat el

Honestament, no sé què dir ni què pensar. En aquests moments tinc sentiments encontrats. Per una banda, estic content pel fet que Catalunya tingui, gairebé sis mesos després, un president investit. Estic content perquè amb la constitució del govern català es posa punt final a l’aplicació de l’article 155. Però l’alegria no és plena perquè tinc la sensació que l’objectiu del substitut de Carles Puigdemont no és governar per a tothom, sinó contra el govern central. És obvi que no combrego amb la forma d’actuar del govern de Mariano Rajoy, però entenc que, després del que hem viscut, la solució implica fer tot el possible per alliberar els presos polítics i aconseguir la pau social entre constitucionalistes i independentistes. Entre tots, haurem d’intentar no cometre els mateixos errors del passat i, legalment, posar fi a l’autoritarisme d’un estat que posa, almenys en la meva opinió, sota sospita el nostre sistema democràtic. Hem de posar fi al desgavell en què estem submergits. Quim Torra té l’oportunitat de governar per a tothom, deixant a les associacions que continuïn fent passes cap a una república. El nou president no necessita afegir més ingredients a la foguera. L’ambient ja està prou calent. Catalunya necessita un govern efectiu i eficaç. Un executiu que sigui capaç de tornar la normalitat al país en general i la nostra vida en concret. Prou d’enginyeries polítiques i plans estèrils i estrambòtics, els quals no porten enlloc, més enllà de col·lisió institucional. No podem oblidar el que va passar l’1 d’octubre i la forma dèspota com ens tracta el govern i un important sector judicial. El nou president ha de fer tot el possible per evitar caure en paranys i limitar-se a recuperar les nostres institucions. Ara mateix Quim Torra es deu al poble i no pot, sota cap pretext, dir que Puigdemont és el president. O avancem o correm el perill d’estancar-nos per anys i anys. I mentre anem a la deriva, hi ha polítics que continuen a la presó. Confio que el nou president liderarà un projecte responsable i amb seny, capaç de fer tornar als catalans l’orgull de formar d’aquest país. Ara per ara hem de recuperar i (re)construir Catalunya perquè per fer la República encara falta un bon tram i valentia. Pi i amunt.