ABS Torredembarra i ABS L’Arboç, 20 anys d’atenció a la ciutadania

Els equips professionals de les Àrees Bàsiques de Salut gestionades per la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla commemoren l’efemèride

Per . Actualitzat el

Vint anys són molts o pocs? Doncs depèn. En la vida d’una persona, dues dècades poden considerar-se força temps. Però en el procés d’implantació de tot un nou model sanitari, podem dir que és relativament poc. L’any 1998 entraven en funcionament dos equipaments llargament esperats a les localitats de Torredembarra i de l’Arboç. La construcció i inauguració dels CAP als municipis més poblats del Baix Gaià i de l’interior del Baix Penedès va donar peu a l’inici de l’actual model sanitari d’atenció primària desplegat en aquestes dues zones del territori i, en la mateixa època, en el conjunt de la demarcació. Naixien les Àrees Bàsiques de Salut (ABS), integrades per un centre de referència amb especialitats a la vila principal i amb consultoris mèdics rurals establerts ben a prop de les famílies que habiten els pobles més petits. 20 anys després es confirma que el model impulsat en el seu dia per ajuntaments, Generalitat i la Xarxa de Santa Tecla ha estat un èxit, i ha incrementat progressivament la cartera de serveis prestats a la ciutadania, així com els recursos tècnics i humans per tal d’adaptar-se la creixent demanda assistencial. Aquest 2018 els professionals de les ABS de Torredembarra i de l’Arboç estan d’enhorabona, ja que formen part d’un servei plenament consolidat, necessari i valorat per la ciutadania que el rep.

Els serveis d’atenció primària són la primera porta d’accés al sistema sanitari. Els CAP i els consultoris són punts neuràlgics de l’activitat social de la gran majoria de municipis del territori, un fet que s’ha anat consolidant en les darreres dècades gràcies al model assistencial estructurat en Àrees Bàsiques de Salut (ABS). Ara fa tot just vint anys (maig de 1998) aquest model d’atenció sanitària de proximitat es va encetar a les zones del Baix Gaià i el Baix Penedès Interior. Amb l’aplicació del nou model sanitari impulsat per l’administració catalana es va donar un impuls a l’atenció primària, tot estructurant tot un seguit de serveis a la ciutadania que anaven més enllà del desplegament de metges de poble que hi havia hagut fins llavors. Amb el llarg dels anys, el model assistencial s’ha anat adaptant a la realitat social. Ara les ABS estan integrades per equips professionals multidisciplinaris (medicina, infermeria, administració, fisioteràpia, rehabilitació, diagnòstic per la imatge, odontologia, psicologia, etc…) que donen cobertura i solució a les necessitats assistencials bàsiques de la ciutadania i, a més a més, promouen la salut comunitària a través de la conscienciació sobre els bons hàbits i la prevenció.

 

Professionals de l’Àrea Bàsica de Salut Torredembarra, que inclou el CAP de Torredembarra i els consultoris d’Altafulla, Bonastre, Creixell, la Nou de Gaià, la Pobla de Montornès, la Riera de Gaià, Roda de Berà, Salomó i Vespella de Gaià. Aquest estiu l’ABS celebrarà les dues dècades de servei amb un sopar en què hi haurà membres de l’actual plantilla i antics companys.

DADES ASSISTENCIALS
Per tal de fer-se una idea de la importància que els centres d’atenció primària i el seu personal tenen per a la ciutadania només cal fixar-se en les dades d’activitat anuals. En el conjunt de l’ABS l’Arboç (que integra el CAP de l’Arboç i els consultoris de Sant Jaume dels Domenys, Llorenç i Banyeres del Penedès) els equips professionals realitzen cada any unes 40.000 visites de metge de família, 9.000 de pediatria, 6.000 d’infermeria en adults, 2.000 en infermeria pediàtrica i unes 2.000 visites a l’odontòleg. A tot això cal afegir unes 11.000 vistes d’atenció continuada (no programada) i més de 3.200 visites a domicili (entre metges i infermeria).
Els professionals de l’ABS de Torredembarra (que integra el CAP de Torredembarra i els consultoris de Salomó, Bonastre, Vespella, la Nou, la Riera, Roda de Berà, Creixell, la Pobla de Montornès i Altafulla)  realitzen cada any més de 106.000 visites de metges de família, 22.500 de pediatria, 13.000 d’infermeria d’adult, 5.400 d’infermeria pediàtrica i 3.700 a l’odontòleg. Pel que fa a les visites espontànies (atenció continuada), l’ABS de Torredembarra n’atén  unes 45.000 a l’any i es fan més de 6.500 visites a domicili entre l’equip de metges i d’infermeria.
A banda de les ABS de l’Arboç i de Torredembarra, la Xarxa de Santa Tecla gestiona en l’actualitat també l’ABS Vila-seca, l’ABS Calafell, l’ABS Vendrell i l’ABS Tarragona IV (Llevant), i dona cobertura d’atenció primària a les prop de 250.000 persones que resideixen a la zona nord de la demarcació, així com a la població flotant arribada a les nostres comarques per l’activitat turística i les segones residències.