El professional sanitari, compromès amb la higiene de les mans

Rentar-se bé les mans continua sent una de les pedres angulars de la nostra salut pública, tant a casa com en l’àmbit hospitalari

Per . Actualitzat el

Malgrat els avenços assolits contínuament en medicina, un gest tan senzill com rentar-se bé les mans continua sent una de les pedres angulars del sistema sanitari. La correcta higiene és cabdal entre els professionals assistencials, ja que és la mesura més efectiva per al control de la transmissió d’infeccions en els centres de salut, però també ho és entre els pacients i els familiars. Als centres de salut del territori el personal està molt conscienciat sobre aquesta realitat, motiu pel qual cada any es realitzen campanyes informatives tot coincidint amb l’arribada del 5 de maig, Dia Internacional d’Higiene de Mans fixat per l’OMS (Organització Mundial de la Salut) des de l’any 2009. L’objectiu és conscienciar els professionals sanitaris i la ciutadania sobre la importància de tenir cura de la higiene de les mans com a mesura per evitar la propagació de malalties i per lluitar contra els microorganismes patògens que, per cert, cada vegada es mostren més resistents als antibiòtics.

Les mesures d’higiene tradicionals, com ara rentar-se regularment les mans o tapar-se el nas quan s’ha d’esternudar, continuen tenint una gran importància per evitar la propagació de malalties. En l’entorn sanitari això és encara més important, ja que els professionals tenen contacte directe de manera continuada amb pacients amb tota mena de quadres patològics. Elisabet Calaf, infermera consultora de l’equip de control d’infeccions de la Xarxa de Santa Tecla, explica que «no podem oblidar que les mans són la part del cos que més actua com a vector en la transmissió d’infeccions. Hi ha moltes proves científiques que ho confirmen i la millor manera per evitar-ho és a través de la higiene».

En l’àmbit hospitalari, la higiene de les mans és important entre els professionals, «però també en els pacients i en els seus familiars». Per aquest motiu des de fa uns anys totes les habitacions i espais de consulta dels hospitals de la Xarxa de Santa Tecla (Tarragona i el Vendrell) disposen de dispensadors de solucions alcohòliques que serveixen per netejar-se les mans sense necessitat de tenir a mà una aixeta i sabó. «El mètode de tota la vida (aigua i sabó) és efectiu. Però també ho són els derivats alcohòlics. La seva invenció ha estat un gran avenç per inculcar i estendre els hàbits de la higiene de mans entre tot el col·lectiu professional a hospitals i centres de salut», afegeix Elisabet Calaf. De fet, cada any als dos hospitals de la Xarxa de Santa Tecla es gasten més de 1.000 litres de solució alcohòlica a les plantes d’hospitalització de Tarragona i el Vendrell i a cures intensives de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona.

Els centres hospitalaris i centres d’atenció primària del territori s’han afegit aquest any una vegada més a la commemoració del Dia Internacional de la Higiene de Mans. A la Xarxa de Santa Tecla l’equip d’infermeres coordinadores del projecte d’higiene de mans de l’Hospital del Vendrell (Elizabeth Vidal  i  Meritxell Guillemat) i de l’Hospital de Santa Tecla (Cristina Bagés i Carme Lladó) van dedicar la jornada del 7 de maig a fer un recorregut per totes les plantes i serveis per recordar als professionals assistencials la necessitat de tenir cura de la higiene de les mans i a fer proves tècniques de rentat amb fricció de solució alcohòlica i llanternes de llum ultraviolada.

El Dia Mundial de la Higiene de Mans també es va seguir als centres de primària de l’ICS a les comarques tarragonines i a l’Hospital Universitari Joan XXXIII, on el passat dia 4 de maig els professionals es van adherir a la campanya de l’OMS habilitant un taulell informatiu al vestíbul del centre assistencial.
Des del Departament de Salut es recorda que el compromís i la col·laboració de tots els professionals són imprescindibles per continuar el repte de disminuir les infeccions relacionades amb l’atenció sanitària que afecten, cada any, milers de persones i evitar la propagació de la resistència als antibiòtics.

La higiene entre professionals

Quan parlem de la higiene de mans entre els professionals de l’entorn hospitalari cal tenir en consideració dos aspectes: la correcta neteja de les mans i quan cal repetir el procés. Per tal de contribuir al control de les infeccions dins de l’entorn assistencial cal rentar-se les mans d’una manera correcta –hi ha guies on s’explica com fer-ho– diverses vegades durant la jornada. És convenient netejar-se les mans a fons abans i després de tenir contacte amb un usuari, abans de realitzar-li una tècnica asèptica, si s’ha estat en contacte amb els seus fluids corporals, i després d’haver-li fet qualsevol exploració. Però la higiene de mans no és l’única estratègia seguida pels centres sanitaris per reduir les infeccions nosocomials (les relacionades amb els sistemes i procediments de la prestació de serveis sanitaris). El control de l’ús de l’antibioteràpia, els protocols de neteja dels centres, els procediments de realització de tècniques invasives, l’ús d’una tècnica asèptica, el control ambiental dels centres, la vacunació, les precaucions estàndards, etc., conformen tot un seguit d’actuacions que, combinades, aporten seguretat tant als professionals sanitaris com als usuaris.