«A l’AEST hem consolidat un model de sostenibilitat envejable»

Miguel Ángel Rodríguez és el president de l’Associació d’Empreses de Serveis de Tarragona (AEST)

Per . Actualitzat el

Parlem amb Miguel Ángel Rodríguez, president de l’Associació d’Empreses de Serveis  de Tarragona (AEST), l’associació que representa les empreses que donen servei a les químiques, i director del Grup Helco, una de les principals empreses de serveis del territori, que ens explica les principals apostes en termes sostenibilitat i la importància que té compaginar les premisses mediambientals amb la producció industrial.

Què és l’AEST?
L’AEST és una associació empresarial sense ànim de lucre que representa empreses del sector serveis a les quals els uneixen dos conceptes fonamentals com són el desenvolupament de la seva activitat en el territori de Tarragona i que presten serveis a les empreses químiques de l’entorn de l’AEQT.

Quins criteris de sostenibilitat reuneix?
Tota la filosofia del concepte AEST se sustenta sobre tres grans pilars: la Seguretat, la Qualitat i la Productivitat. La nostra associació és capdavantera en l’aplicació dels estàndards de qualitat basats en la norma ISO 9001 en l’aplicació de criteris mediambientals basats en la ISO 14001 i en els de Seguretat basats en la ISO 18001. Pràcticament el 90% de les empreses associades combinen aquests criteris, que han donat com a resultat excel·lents indicadors en accidentalitat i en qualitat, diríem que els millors possibles, i que ens han proporcionat el desitjat relleu generacional a través dels sistemes de promoció i foment de la formació dual, la qual cosa ha permès consolidar un model de sostenibilitat, crec que envejable…

Quins reptes afronta l’AEST en aquest camp?
Mantenir el nivell d’autoexigència imposat no és fàcil i és per això que ens hem d’estar reinventant contínuament per donar el millor servei, mantenint els nivells de seguretat, formació i qualitat que ens han permès estar en el lloc on ens trobem. El futur sempre és apassionant i els reptes són al futur.

Les químiques busquen empreses que treballin amb criteris de sostenibilitat quan externalitzen serveis?
Sempre, ja que els requisits que ens hem imposat entre tots no ens deixen una altra opció i és inevitable mantenir aquests criteris, si no estàs fora…!

Quin paper té el Grup Helco?
Som una empresa multiservei que treballa amb grups d’interès variats, és a dir, no només treballem en l’entorn químic sinó que els nostres clients pertanyen a sectors tan diversos com la indústria de béns d’equip, el sector turístic, alimentari, energètic, etc., per tant, tenim la gran sort de poder compartir amb tots ells les millors pràctiques i tecnologies de múltiples sectors, que ens proporcionen una visió molt àmplia i oberta.

I el Grup Helco, com compagina la sostenibilitat amb la rendibilitat econòmica?
Ser sostenible, ja és en si mateix un avantatge, això ho hem entès sempre i en aquest aspecte hem adoptat tots els criteris de sostenibilitat que estan al nostre abast. Crec que en ara estem en el punt que ens vam marcar en el seu moment com a objectiu d’empresa sostenible en els aspectes esmentats al principi, de les empreses AEST.