El festival internacional Pint of Science arriba a Tarragona

Es farà als bars La Cantonada, Clot Martell i Highland durant els dies 14, 15 i 16 de maig

Per . Actualitzat el

Els dies 14, 15 i 16 de maig a Tarragona es parlarà de ciència. 43 investigadors i investigadores de diferents àmbits de la recerca participaran en el festival internacional Pint of Science, que arriba per primera vegada a la ciutat. 24 homes i 19 dones que fan recerca al territori en diferents àmbits i nivells protagonitzaran aquestes xerrades divulgatives, que es faran durant els tres dies i de manera simultània als bars La Cantonada, Highland i Clot Martell.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és apropar la ciència a la ciutadania en les seves diferents vessants, i fer-ho en l’ambient relaxat i distès d’un bar, amb l’objectiu de que els assistents puguin establir un diàleg amb els investigadors, plantejar dubtes o generar debat. L’oferta divulgativa de cada bar se centrarà en una àrea temàtica diferent: El nostre cos (La Cantonada), La nostra societat (Highland) i Planeta Terra (Clot Martell).

Les xerrades, en un to informal, busquen obtenir la complicitat i l’interès del públic, i desvetllar qüestions tan variades com per què el vi té color, quina informació podem obtenir a través de les dents, com aconseguir una bona salut intestinal, els riscos de la intel·ligència artificial, què ens diuen les pedres, la importància de la microbiota, quines dades podem obtenir d’una placenta o els misteris de la vida extraterrestre.

Totes les intervencions conviden a descobrir curiositats científiques, saber què s’està investigant a prop nostre i perquè i despertar l’interès per la ciència en un ambient de proximitat. L’entrada és gratuïta i hi pot assistir tot tipus de públic.

En aquesta edició de Pint of Science hi participen investigadors que estan desenvolupant la seva recerca en hospitals, associacions científiques, centres i instituts de recerca del territori i a la Universitat Rovira i Virgili, entre d’altres. Totes les persones implicades en el festival, tant els investigadors com l’equip organitzador, així com els bars que hi participen ho han fet de forma altruista i voluntària, amb el suport de les empreses i entitats patrocinadores i col·laboradores.

Tota la informació sobre les xerrades es pot consultar al web i també es pot seguir per les xarxes amb el hashtag #Pint18tgn.

Ciència inclusiva

L’organització del festival a Tarragona ha apostat perquè aquesta primera edició tingui un caràcter inclusiu, i sis de les xerrades estaran traduïdes al llenguatge de signes de la mà de la Federació de Persones Sordes de Catalunya. A més, el tríptic publicitari amb tota la programació del festival s’ha fet en Braille, amb la col·laboració de l’ONCE.

Un festival que creix

L’edició 2018 del festival se celebra en 56 ciutats de l’estat Espanyol, 15 més que l’any 2017, en el que Tarragona s’incorpora per primera vegada juntament amb Almeria,

Cadis, Cartagena, Castro Urdiales, Conca, Osca, Lleida, Lorca, Mataró, Ourense, Sagunt, Segòvia, Sòria, Vigo i Zamora.

En total, en tot l’Estat espanyol s’han programat 208 esdeveniments (un 16% més que el 2017) impartits per 730 persones que fan recerca (gairebé 200 més que en l’edició anterior) en 105 bars. En l’edició passada 17.500 persones van assistir a les 532 xerrades.

El festival té un caràcter internacional, i se celebra en les mateixes dates a 272 ciutats de 20 països d’Europa, Amèrica, Àsia i Oceania. Espanya és el país amb més seus juntament amb Brasil (56), seguit de França (34) i el Regne Unit (32).

Impuls de la divulgació científica a Tarragona

L’organització del festival correspon a Pint of Science, i a Tarragona també ha estat possible gràcies al suport d’institucions, entitats i empreses que patrocinen el festival i a la recentment creada Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona, que ha coordinat l’esdeveniment. Aquesta entitat sense ànim de lucre té l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania a través de l’organització d’activitats de divulgació. L’associació la integren persones involucrades en centres de recerca i institucions del territori i la seva creació respon a la necessitat d’impulsar aquest tipus d’iniciatives per fomentar l’interès per la ciència.

Més informació: https://pintofscience.es/