La Pobla reestrena la seva Biblioteca municipal

A banda del servei que ofereix com a fons de consulta, lectura i estudi, la Biblioteca també acull l’Antena del Coneixement de la URV

Per . Actualitzat el

Els habitants de La Pobla es van donar cita a la Biblioteca municipal aquest diumenge, quan va reobrir les seves portes al públic després dels treballs de remodelació i ampliació que s’hi ha dut a terme. L’acte, que va donar inici al migdia, va permetre als pobletans i pobletanes descobrir aquest espai després de l’actuació d’ampliació i millora que s’hi ha dut a terme.
Malgrat la pluja que va regnar al cel pobletà, la jornada de portes obertes de la Biblioteca municipal va reunir un gran nombre d’assistents de totes les edats i, en especial, del més jove, que va omplir tant el racó infantil de la Biblioteca com l’auditori del Casal per gaudir amb l’espectacle “Karaoke Kids”, amb el qual es va posar el punt i final a l’acte.
Ubicada al segon pis de l’edifici del Casal Cultural, i amb més de 20 anys de trajectòria, la Biblioteca municipal de La Pobla ofereix un servei bàsic com a seu cultural i de difusió de coneixement. Però el pas del temps i l’evolució de les tecnologies feia cada cop més imprescindible replantejar aquest espai per adequar-lo a les necessitats actuals.
Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament va posar en marxa un projecte de reordenació de l’espai d’aquest equipament públic. Fruit d’aquest projecte, la Biblioteca ofereix ara als seus usuaris diversos espais diferenciats i perfectament equipats: zona de lectura, zona d’estudi per a universitaris, zona d’informàtica, zona de lleure, zona de treballs en grup i, fins i tot, un racó infantil perfectament aïllat a nivell sonor.
De fet, aquest darrer espai pensat per als lectors més petits -de fins a 6 anys- ha estat traslladat a l’antiga aula d’informàtica, que no formava part de la Biblioteca i que ara passa a integrar-se en aquest equipament. A partir d’aquesta ampliació i trasllat del racó infantil, la nova Biblioteca que distribuïda en base a diferents espais clarament definits:
–    Zona d’informàtica, que duplica el nombre de taules fins a 4, i el d’usuaris fins a 32.

–    Espai de treball: manté la capacitat per a 16 usuaris, mentre que s’hi ha renovat el mobiliari per
reduir-ne les dimensions, tot conservant la connexió per a ordinadors personals.

–    Nou espai per a estudiants universitaris, amb capacitat per a 6 usuaris i taules amb separadors per
fomentar la concentració i aïllament en l’estudi.

–    Nou espai per a treballs en grup: amb 2 taules rodones i una capacitat total per a 8 persones.

–    Nou espai de lleure: amb 4 butaques a la zona de revistes i premsa.

–    Nou espai de trobada: ubicat a l’accés a la Biblioteca, amb 2 taules altes per a 8 persones.

–    Nou racó infantil: ampliat de 15 a 36 m2, equipat amb 3 taules i 12 cadires amb dues alçades diferents. Aquesta sala compta amb un sistema d’aïllament sonor per no alterar el silenci a la resta de la Biblioteca.

A més, es manté intacta la prestatgeria que ocupa tot el fons de la paret, mentre que s’ha anul·lat les tres prestatgeries perpendiculars per ubicar-hi l’espai de lleure, i s’ha ampliat fins a 20 metres de prestatgeria amb una alçada de 150 cm, que actua també com a separadors dels diferents espais de la Biblioteca.

Per completar l’actuació de millora d’aquest equipament, s’ha renovat la il·luminació de la Biblioteca, tot substituint la lluminària de fluorescència per llum de LED amb més alt rendiment, tant per la qualitat i quantitat de llum com pel seu baix consum.

Cultura més enllà dels llibres
A més, la Biblioteca de La Pobla exerceix com a epicentre cultural ja que també acull una important i constant activitat en el marc de l’Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV. Des de la seva inauguració al febrer de 2012, l’Antena ha posat a disposició dels habitants de La Pobla un ampli ventall de propostes culturals amb activitats de tot tipus. Totes elles estan avalades per la URV i compten amb el suport i organització de l’Ajuntament de La Pobla i la col·laboració puntual de les diferents entitats del municipi.
Entre les propostes englobades en l’activitat de l’Antena del Coneixement, destaca el Club de lectura, que celebra reunions mensuals i que compta amb tres grups actius: adults, juvenil i infantil.
Finalment, la Biblioteca també acull un espai de cultura oral per a les famílies i, especialment, per als més petits de casa: l’Hora del conte. Cada mes, els millors conta contes visiten el racó infantil de la Biblioteca per oferir meravelloses històries que fan volar la imaginació de petits i grans.

Els Clubs de lectura llegeixen poesia
Entre l’activitat que duen a terme els Clubs de lectura hi destaca la vinculada a la Setmana de la Cultura i, més concretament, al recital literari de poemes i cançons de Sant Jordi. L’acte va tenir lloc al Casal Cultural la tarda de dissabte, i va congregar un considerable nombre de públic, que va gaudir amb l’espectacle ofert pels membres dels diferents Clubs de lectura de La Pobla, amb la companyia de Joan Reig.
Grans i petits van posar-se al davant del micròfon per oferir una interessant selecció poètica que va comptar amb acompanyament musical. Tot un clàssic de la Setmana de la Cultura pobletana, que va arribar al seu final amb la jornada de portes obertes a la Biblioteca.