La comarca del Baix Penedès s’uneix per fer front a l’atur

Per . Actualitzat el

La Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès és un projecte que, per primer cop, aglutina totes les entitats de la comarca que intervenen en matèria d’ocupació i que vol «posar en marxa una interlocució única, directa i coordinada, per donar una resposta integral i eficient a les necessitats laborals del territori».

L’objectiu general d’aquesta Xarxa d’ocupació del Baix Penedès, és la realització d’un pla pilot i innovador per millorar l’ocupabilitat de les persones aturades i ajustar-ne el perfil professional al requerit per les empreses. Com a objectius específics es pretén impulsar i estructurar el treball conjunt en l’àmbit de l’ocupació, a través de la creació d’una xarxa de treball, i coordinar les entitats públiques en matèria d’ocupació per donar una resposta integral. També es preveu l’augment del coneixement del teixit empresarial de la comarca, identificació d’oportunitats laborals i definició de nous perfils professionals demandats i la prestació d’una atenció integral i personalitzada a la totalitat dels participants de la Xarxa. Per últim, aquest projecte també vol millorar les competències professionals de 75 persones aturades amb dificultats per trobar feina i capacitar-les per optar als nous llocs de treball i capacitar el personal tècnic dels serveis d’ocupació per optimitzar l’acció.

El projecte Xarxa d’ocupació del Baix Penedès pretén, en essència, crear una veritable xarxa d’ocupació a la comarca amb la participació de tots els ajuntaments. Alguns amb els respectius serveis d’ocupació (El Vendrell, Calafell, L’Arboç, Cunit i La Bisbal del Penedès) i la resta mitjançant el Consell Comarcal del Baix Penedès, tot utilitzant un projecte pilot per atendre 75 persones.

Un grup de persones aturades amb veritables dificultats  per trobar feina que comptarà amb metodologies innovadores a la zona basades en una atenció integral i intensa de la persona. Així, d’una banda es milloren les competències transversals en accions grupals de suport i, de l’altra, la possibilitat de rebre capacitació especialitzada en àmbits requerits a la comarca.

El projecte de la Xarxa d’ocupació del Baix Penedès té un cost de 199.000 euros, subvencionat el 75% pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i el Servei d’Ocupació de Catalunya. El 25% restant del pressupost l’aporten els 14 municipis de la comarca que participaran aquest pla. Durant aquest primer any del projecte es realitzaran unes actuacions de diagnosi i de capacitació laboral per donar resposta a les necessitats i activitats específiques detectades a les empreses del territori. Centrades en els àmbits professionals de soldador/a, auxiliar de cambrer/a de pisos i operari/a industrial logística.

El Baix Penedès, a la cua

El projecte neix precisament a la comarca amb més afectades per l’atur. En el pic més alt de la crisi el Baix Penedès liderava les llistes d’aturats amb una taxa del 25% desocupació. Actualment, tot i registrar un 15% d’atur, la comarca continua estant a la cua de l’ocupació al país. A banda, també es detecten altres mancances com la dificultat de la població aturada de la comarca per trobar nous llocs de treball. El 90,4% de les persones aturades de la comarca registrades no tenen estudis professionals especialitzats. A més a més, el col·lectiu de 45 a 54 anys de la comarca representa el 26,4 % de les persones aturades.