La detenció de Puigdemont a Alemanya puja la tensió als carrers de Catalunya i és portada a tot Europa

A Tarragona centenars de persones han tallat l’N-340 i l-A-7 per reclamar que no s’extradeixi al polític català

Per . Actualitzat el

Milers de persones han sortit aquesta tarda a diversos punts de Catalunya per protestar contra la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya aquest Diumenge de Rams. El president català a l’exili ha estat interceptat pels cossos policials alemanys a les 11.19h a l’autopista federal 7 quan transitiva en cotxe procedent de Finlàndia i en direcció a la seva residència Bèlgica, on segons el seu advocat Puigdemont tenia previst personar-se davant de la justícia belga després que el jutge espanyol Llanera reactivés divendres l’ordre internacional per a la seva detenció.

La notícia de la detenció de Puigdemont ha corregut com la pòlvora per tots mitjans europeus i ara tothom està pendent de veure què farà la justícia alemanya amb l’expresident català. La legislació Alemanya no reconeix el delicte de rebel·lió però sí que contempla el delicte d’alta traició, penat en el seu cas extrem amb cadena perpètua si aquest perpetrat amb violència o amb amenaça a l’ordre constitucional de la República Federal d’Alemanya. La justícia d’Alemanya, un cop estudiada la documentació aportada per totes les parts en el cas Puigdemont, haurà de decidir en el termini de 48 hores si el deixa en llibertat o si el reté a l’espera d’activar els mecanisme que puguin extraditar-lo cap a Espanya. Tot apunta, però, que podria passar quelcom similar al que va passar a Bèlgica quan Puigdemont va personar-se per mutu propi davant dels tribunals. Llavors el jutge va considerar que Puigdemont havia de quedar en llibertat en considerar que la causa era política i no pas un tema a resoldre en els tribunals belgues per un delicte de rebel·lió. La defensa de Puigdemont, en tot cas, al·legarà que no se’l pot extraditar a Espanya en considerar que no se celebraria un judici just. Tampoc no es descarta que Puigdemont demani assil polític a Alemanya, tot i que això seria difícil d’aconseguir quan hi ha una ordre europea d’extradició.

Puigdemont declararà davant la justícia alemanya aquest dilluns, però de moment passarà la nit a una presó de baixa seguretat pròxima al lloc on ha estat detingut, a uns 30 quilòmetres de la frontera nord del país.

Manifestacions amb tensió i carreteres tallades

La detenció de Puigdemont ha tornat a omplir els carrers de Catalunya amb milers de persones. A Barcelona s’han viscut escenes de tensió amb els cossos policials a les portes de la Delegació del Govern Espanyol. Hi ha hagut tres detinguts i algunes persones haurien resultat ferides de caràcter lleu. A Tarragona milers de persones s’han tornat a concentrar a les 19h a la Plaça Imperial Tarraco i centenars de persones a última hora del vespre s’han desplaçat fins a l’N-340 i a l’A-7 per tallar el trànsit a les dues carreteres. En totes les manifestacions s’ha demanat a Alemanya que no extradeixi el polític català i hi ha hagut una concentració viagra belgique a les portes del consulat alemany a Barcelona.

Les reaccions polítiques no s’han fet esperar. Mentre que des de la Moncloa s’ha mantingut un perfil comunicatiu baix informant només de les relacions que s’estan produint entre les fiscalies d’Espanya i Alemania, des del PP i Ciutadans s’han felicitat per la detenció de Puigdemont. La CUP, de la seva banda, en un comunicat ha tornat a insitir que estan en disposició de donar suport a la investidura de Puigdemont com a president de la Generalitat.