L’Observatori Català de l’Esport aposta per una gestió pública de l’Anella Mediterrània

ERC aplaudeix la proposta i la CUP lamenta que «no té en compte les necessitats dels barris de Ponent»

Per . Actualitzat el

L’Observatori Català de l’Esport ha realitzat un estudi en que s’aposta per un model de gestió supramunicipal, en què es dóna a l’Anella Mediterrània un ús combinat, que suma les activitats o usos esportius (prioritaris) a altres usos socials, econòmics, mediambientals, culturals, educatius, etc. Es preveu, així, un model que combina la gestió per part del Patronat Municipal d’Esports dels usos esportius amb un altre ens o òrgan municipal per a la gestió dels usos i activitats no esportives. Aquest altre ens o òrgan podria ser l’actual Fundació Tarragona 2018 després de les reformes estatutàries pertinents. També hi ha opció d’utilitzar alguna de les empreses municipals.

En aquest sentit, el representant territorial de l’Esport a Tarragona, Joan Plana, ha expressat la predisposició de la Secretaria General de l’Esport d’involucrar-se en aquest model de gestió “juntament amb la resta d’administracions”. “L’Anella Mediterrània tindrà, amb tota seguretat, un potencial que va més enllà de la pròpia ciutat i ha de ser un referent a la Catalunya sud”, ha afegit. A partir d’ara, Generalitat i Ajuntament treballaran conjuntament per avançar en la concreció d’una proposta de gestió.

En tot l’anàlisi realitzat es fa èmfasi especial en el fet que la gestió dels usos i el model que es proposi exigeix complir amb els criteris legals d’eficàcia, eficiència i estricta subjecció a la normativa d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat; que el model de gestió ha de cercar un equilibri entre la sostenibilitat esportiva, la sostenibilitat social, la sostenibilitat econòmica i la sostenibilitat mediambiental, i que aquest model ha de tenir en compte les propostes de llegat que la corporació municipal va formular quan va sol·licitar i li van ser concedits els Jocs Mediterranis.

L’estudi ha estat encarregat per la Secretaria General de l’Esport, d’acord amb l’Ajuntament de Tarragona, a l’Observatori Català de l’Esport, vinculat a l’INEFC, per analitzar la viabilitat del complex esportiu de l’Anella Mediterrània i valorar els possibles models de gestió.

Per a la realització d’aquest estudi s’han analitzat 69 instal·lacions de molt diversa índole, cosa que ha aportat informació molt valuosa per realitzar una bateria de propostes que podran ajudar a dinamitzar els diferents espais de l’Anella Mediterrània i generarà ingressos econòmics, i per elaborar l’estudi econòmic provisional de l’Anella.

L’informe estableix també algunes propostes per rendibilitzar l’Anella econòmicament (Parc lúdic-esportiu, Destinació de Turisme Esportiu, Centre de Tecnificació Esportiva, Centre de Medicina de l’Esport i Expo Global Sport-Fira de l’Esport) i estudia les despeses que pot representar aquest complex.

ERC-MES-MDC celebra que l’informe d’INEFC avali la proposta de viagra pas cher gestió pública

L’informe encarregat a INEFC per determinar la millor fórmula per la gestió dels equipaments de l’Anella Mediterrània avala la proposta de gestió pública dels equipaments que ERC-MES-MDC defensa des d’octubre de 2016. ‘La gestió pública de l’Anella Mediterrània ha estat sempre la nostra primera opció’, afirma el portaveu Pau Ricomà qui recorda que ‘quan l’equip de govern volia optar per l’opció de gestió privada de Santa Gadea ens hi vam oposar frontalment i vam reivindicar el Patronat Municipal d’Esports com a gestor de l’espai en col·laboració amb alguna empresa municipal’.

Des d’ERC-MES-MDC lamenten que ‘es demostra un cop més que Ballesteros s’oposa sistemàticament a tot el que proposa Esquerra Republicana i han de venir de fora a fer-li veure que les propostes de l’oposició són les més beneficioses per la ciutat’. Pau Ricomà manifesta que ‘seguim sense entendre per què la primera opció del PSC era donar la gestió de l’Anella Mediterrània a Santa Gadea, un projecte que hauria suposat una hipoteca per la ciutat de més de 150 milions d’euros i que afortunadament vam aconseguir frenar’.

Ara que l’informe d’INEFC ha vist la llum, des d’ERC-MES-MDC insten l’alcalde a treballar amb celeritat i diligència per definir el futur de l’Anella Mediterrània. ‘No podem perdre ni un minut més, anem amb un any de retard, i quan acabin els Jocs hem de tenir garantida una fórmula de gestió de l’Anella que sigui econòmicament sostenible’, conclou Ricomà.

La CUP afirma que la gestió prevista per l’Anella Mediterrània no té en compte les necessitats dels barris de Ponent

Des de la CUP, remarquen en primer lloc que els resulta “sorprenent parlar de la viabilitat d’una estructura com aquesta a tres mesos de la inauguració d’uns jocs prorrogats un any”. Consideren que és “una autèntica irresponsabilitat haver tirat endavant tota aquesta infraestructura sense haver previst com es mantindria”, així com “que se’ns situï ara mateix davant la problemàtica de veure com quadrarem els números per tal que això no comporti una hipoteca pel conjunt de la ciutat”.

Els cupaires afirmen que per part dels responsables polítics dels Jocs Mediterranis “s’estan mirant les necessitats que podem generar i no les que podem cobrir” i opinen que la reunió hauria d’haver tractat de “les oportunitats que representa la infraestructura per donar compliment a les voluntats expressades pel conjunt de la ciutadania així com les necessitats recollides des del món associatiu”. Asseguren que la d’avui, “més que una reunió de càrrecs electes, donava la sensació de ser el consell d’administració d’una empresa lúdica”.

Per la formació anticapitalista la construcció de l’Anella Mediterrània hauria de ser “una decisió que s’hauria d’haver pres després de fer una anàlisi exhaustiva de les necessitats als barris de Ponent, al conjunt de la ciutat i també al conjunt de les comarques”, però, per contra, consideren que “en comptes d’això ens trobem amb el resultat de la idea estrella del PSC d’optar a uns Jocs Mediterranis per poder vendre un projecte d’aparador i no un projecte que connecti en profunditat amb les necessitats de la ciutat”.

En l’acte d’avui es presentava el Pla de viabilitat com “la conjugació de l’anàlisi des d’una perspectiva de sostenibilitat econòmica però també de sostenibilitat social i ambiental” mentre que, per la CUP, “la faceta social i ambiental brilla per la seva absència”. Lamenten que “no s’hagi tingut en compte la idoneïtat d’ubicar un parc a la zona de Ponent que pogués vertebrar-se amb el conjunt de l’Anella Verda de Tarragona” i també que “el Pla no parteixi de les realitats social i econòmica de la zona de Ponent”.

Per tot plegat, la CUP afirma que “un cop més es demostra que s’hauria d’haver renunciat a la celebració dels Jocs Mediterranis, no només en el 2011 amb l’elecció de Tarragona com a seu −moment en el qual ja estàvem en mig d’una crisi econòmica−, sinó també al 2015 a l’inici d’aquest mandat, quan les diferents formacions polítiques ho van posar sobre la taula i es va evidenciar que els números no quadraven per cap banda”. Insisteix en titllar “d’irresponsables els membres del PSC que han tirat endavant aquests jocs pel malbaratament de fons públics que suposen”, afegint que “és evident que mai no permetrien una gestió tan nefasta si es tractés dels seus propis diners”.