Neix la Xarxa de Municipis IPHES

L’objectiu és posar en valor la col·laboració amb els ens locals amb activitats de recerca i socialització

Per . Actualitzat el

El puntal de la recerca que es desenvolupa a l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) es troba en el jaciments arqueopaleontològics. Des dels seus inicis aquest centre de recerca ha considerat els municipis on s’ubiquen aquests jaciments com a veritables socis, actors indispensables en la valorització del patrimoni arqueològic. D’aquesta manera s’ha creat un teixit compromès amb el territori que ha generat la Xarxa de Municipi IPHES, que avui s’ha presentat a la seu d’aquest institut. En el transcurs del mateix acte 14 localitats que col·laboren amb aquest centre de recerca han rebut un reconeixement.

Els municipis reconeguts són localitats que s’han implicat en el desenvolupament de la recerca i/o activitats de socialització, ja sigui contribuint logísticament i econòmicament en les excavacions arqueològiques, implicant-se en la creació d’espais per a la interpretació i posada en valor dels jaciments, acollint exposicions, etc, amb la finalitat d’apropar i fer cialis pas cher partícip del coneixement en prehistòria i evolució humana a la ciutadania des del seu propi territori.

Les localitats guardonades han estat: Caldes de Malavella, Cambrils, Capellades, el Catllar, la Canonja, l’Espluga de Francolí, la Febró, la Riba, Moià, Montblanc, Mont-Ral, Salou i Vimbodí i Poblet, que acullen jaciments arqueològics, i Tarragona, en aquest últim cas pel suport des de la creació de l’institut, i especialment per facilitar la construcció de l’edifici en el seu terme municipal.

El 2017 van ser 40 els municipis de Catalunya que van col·laborar amb alguna de les 80 activitats que s’han realitzat en aquest territori, algunes de les quals, a més dels ajuntaments, es duen a terme també gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona i de la Diputació de Barcelona. L’objectiu de la nova Xarxa de Municipis IPHES és reforçar, diversificar i intensificar aquest treball posant en valor el patrimoni arqueològic.