Haurà de dimitir, sí o sí…

Per . Actualitzat el

L’exsecretari general d’Hisenda i actual diputat d’ERC, Lluís Salvadó, ha estat notícia en els darrers dies. Va fer unes declaracions lamentables i repugnants sobre les dones. La conversa privada (amb el seu company alcalde de Sant Carles de la Ràpita) va ser enregistrada per la Guàrdia Civil en l’àmbit d’una investigació sobre els preparatius del referèndum. En aquella conversa, filtrada a Espejo Público, l’ebrenc es va referir en termes masclistes i xenòfobs a les dones, arribant a dir que és més fàcil inaugurar un auditori que trobar una dona competent. Referint-se a la «selecció» d’una dona per substituir en el càrrec la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va dir que el més fàcil era optar per la que tingués les «mamelles més grosses». Cinismes i hipocresies a banda, hem d’exigir a ERC que aparti el diputat de les seves files i l’obligui a deixar de ser representant públic. Ha de dimitir sí o sí i la Fiscalia hauria d’analitzar les seves declaracions per si són constitutives de delicte. Un càrrec electe, i aleshores representant del govern de la Generalitat, no pot emprar en cap cas aquest llenguatge (xenòfob, masclista i execrable). No serveix l’excusa que es tracta d’una conversa privada, enregistrada per la policia i filtrada a la premsa.

Amb aquesta gravació hem vist qui és realment el Sr. Lluís Salvadó. I el pitjor és que ERC ha trobat en la Guàrdia Civil l’excusa perfecta per disculpar el contingut d’una conversa misògina i censurable a tots els nivells. Les associacions de dones i moviments feministes no haurien de descansar fins que Salvadó i l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita abandonessin els seus càrrecs, pagats amb diners públics. Em sap greu que ERC no hagi estat més ferma a l’hora de gestionar un afer de fàcil resolució. Els republicans van amenaçar de querellar-se contra la filtració i deixen «en pau» un diputat que ha deixat molt clar que a les dones només les té en compte segons la talla del seu sostenidor. També em sap greu que algunes dones vulguin confondre l’opinió pública desviant l’odiós de la qüestió a l’escolta telefònica de la Guàrdia Civil. Honestament, agraeixo a la Guàrdia Civil la filtració perquè hem pogut treure la careta d’un misogin encorbatat. És molt trist que es vulgui polititzar una actitud masclista de baix nivell. Què faria ERC si la conversa fos d’un alt càrrec del PP, de Ciutadans o de Podem? No tot és independentisme o processisme.

Potser caldria preguntar a les víctimes de violència de gènere què pensen de les excuses al·legades per ERC. Lluís Salvadó, a banda de demanar disculpes, hauria de presentar la seva dimissió. Ras i curt…