L’Hospital del Vendrell incorpora la cirurgia assistida per ordinador en pròtesi de genoll

El centre assistencial de la Xarxa de Santa Tecla fa un pas definitiu cap a l’excel·lència en aquesta tipologia d’operacions

Per . Actualitzat el

L’Hospital del Vendrell, de la mà experta del cap del servei de Traumatologia, el doctor Carles Esteve, ha incorporat aquest 2018 la tècnica de la cirurgia assistida per ordinador en les intervencions de pròtesi de genoll. Es tracta d’un avenç que permet assolir una gran precisió en la correcta col·locació de l’implant i alhora disposar de dades a temps real que possibiliten dur a terme amb exactitud el pla preoperatori establert per l’equip de cirurgians. En l’actualitat l’Hospital del Vendrell realitza unes 160 d’aquestes operacions a l’any, intervencions que ara experimenten un important salt de qualitat tant per als professionals que les realitzen com per als pacients.

Les primeres aplicacions de la cirurgia assistida per ordinador es remunten als anys 90 en el camp de la neurocirurgia. Al voltant de l’any 2000 es va començar a estendre en el camp de la traumatologia i, en concret, a les pròtesis de genoll. El cap de traumatologia de l’Hospital del Vendrell, incorporat al centre penedesenc ara farà un any procedent del Joan XXIII, disposa de més d’una dècada d’experiència en l’aplicació d’aquesta tècnica en les seves operacions. És per això que ara el centre de la Xarxa de Santa Tecla ha incorporat la cirurgia assistida per ordinador als seus procediments, tot amb l’objectiu de millorar el servei ofert a la seva població de referència. «Al Vendrell hem incorporat la darrera tecnologia de BrainLab, una firma alemanya que des de fa molt de temps es dedica al tema de la navegació (assistència per ordinador) en cirurgia ortopèdica», apunta el doctor Esteve. «Aquest darrer software aporta la màxima precisió a l’hora de fer la intervenció quirúrgica i d’alinear els eixos mecànics per corregir malformacions. Com a gran novetat, a més, permet provar també amb dades objectives el comportament de l’articulació i el seu teixit tou (lligaments, músculs i tendons) un cop col·locada la pròtesi. Això és una garantia perquè el pacient operat pugui portar una vida confortable durant molts anys. De fet, l’ordinador que assisteix la cirurgia aporta la màxima precisió i alhora t’informa en tot moment de com està anant la intervenció i és un complement perfecte a la pròpia experiència del cirurgià».

Com funciona?

Una operació de pròtesi de genoll no deixa de ser una qüestió mecànica, ja que bàsicament tracta de substituir les parts dels ossos danyades per noves estructures artificials que funcionin correctament. La clau de l’èxit en aquest tipus d’intervenció està en l’anàlisi prèvia de cada cas i en la correcta col·locació de l’implant segons l’estudi preoperatori. És en aquest aspecte on la cirurgia assistida per ordinador és de gran ajuda, ja que, amb sistema de guies virtuals elaborades a partir d’unes dades que sol·licita el mateix software, el programa dóna totes les indicacions necessàries perquè els cirurgians facin la seva feina amb el mínim marge d’error. Per tal de «dibuixar» aquestes guies virtuals, l’ordinador demana una sèrie de punts de referència a diferents part de l’articulació (part inferior del fèmur i part superior de la tíbia) que els professionals sanitaris introdueixen al sistema amb l’ajuda d’un punter. El software determina també amb precisió mil·limètrica les correccions que cal fer a l’extremitat per alinear-la perfectament. Un cop iniciada la intervenció, el sistema a més informa en tot moment sobre l’evolució del procés operatori, corregeix possibles desviacions i permet avaluar de manera objectiva el comportament del genoll (estabilitat, força i grau de flexió) un cop realitzada la intervenció. El doctor Carles Esteve és un gran defensor d’aquesta tecnologia que s’aplica molt a països com Alemanya i als Estats Units amb resultats molt notables. A l’Estat espanyol l’Hospital del Vendrell és el segon centre que aplica aquest darrer sistema de BrainLab després de l’Hospital de Manises (València), on actualment cada any es duen a terme unes 500 cirurgies anuals amb aquesta tècnica.  «La navegació per ordinador ajudarà any rere any a la col·locació de les pròtesis en general, no només de genoll. En definitiva, el que s’aconsegueix és una col·locació mecànica de la pròtesi d’una manera més correcta i la possibilitat de provar l’articulació amb dades objectives, és a dir, no basades exclusivament en l’experiència del professional. La voluntat de l’àrea de Traumatologia és anar incorporant tots els avenços que estiguin al nostre abast per millorar el servei que prestem a la ciutadania, sobretot en l’àmbit de la pròtesi de genoll, ja que aquesta presenta uns índexs de satisfacció i comoditat inferiors als de la pròtesi de maluc». Malgrat això, el doctor Esteve destaca els «grans avenços assolits en l’àmbit dels implants, que garanteixen la retirada del dolor a les articulacions, un postoperatori no problemàtic i una llarga de vida de normalitat».

L’Hospital del Vendrell ha començat aquest 2018 a fer operacions de pròtesi de genoll amb la darrera tecnologia en navegació assistida per ordinador. A l’esquerra, exemples de dos imatges de guiatge facilitades per la computadora als professionals sanitaris durant l’operació. A la dreta, moment d’una intervenció realitzada la setmana passada a càrrec del Dr. Carles Esteve i el seu equip.