Inserció laboral de persones amb discapacitat a les residències de la Xarxa

Un grup de joves del Centre Especial de Treball Santa Tecla contribueix a tenir-ho tot a punt per a la vida diària dels usuaris

Per . Actualitzat el

El món de la discapacitat desenvolupa un paper cabdal a les dues residències de la Xarxa de Santa Tecla (Llevant i Ponent), equipaments amb una capacitat conjunta de 180 places residencials i 70 places sociosanitàries. Des de l’any 2013, una part dels serveis generals d’aquests equipaments està en mans d’un equip de set joves amb discapacitat psíquica que, amb la seva feina diària, contribueixen al bon funcionament dels centres i a la comoditat dels seus residents. Per conèixer aquest model d’inserció laboral de persones amb discapacitat, aquesta setmana hem anat a la residència Santa Tecla Ponent, al barri tarragoní de la Granja, on hem pogut seguir de primera mà la feina que aquests joves desenvolupen com a membres de l’equip de Serveis Generals.

«Cada treballador arriba a la residència a primera hora del matí amb els seus propis mitjans, tal com la resta del personal del centre, i té molt clares quines són les tasques que han de desenvolupar. Es tracta d’un equip molt productiu que realitza una tasca importantíssima a la residència», apunta Txell Garcia, directora de Santa Tecla Ponent. El projecte d’inserció laboral, desenvolupat en col·laboració amb el Centre Especial de Treball (CET) Santa Tecla, es va iniciar l’any 2013 i el pas dels anys ha permès perfeccionar-lo i definir els tipus de treballs que s’adapten millor a les capacitats de cadascun dels joves. «Els empleats del Centre Especial de Treball són totalment autònoms i estan integrats en el conjunt de personal i residents del centre. De fet, la majoria d’usuaris i familiars desconeixen que estem parlant de persones amb discapacitat psíquica, el que demostra el grau d’integració i normalitat que tenen en l’entorn laboral de l’organització», apunta Carmen Villegas, responsable d’AVD (Activitats Vida Diària). Un dels objectius del projecte és aconseguir que els joves es preparin per poder fer el salt al mercat laboral convencional fora del Centre Especial de Treball. «El projecte és un èxit, ja que en aquest temps s’ha aconseguit que dos joves del CET s’hagin acabat incorporant dins de l’estructura professional del centre, en concret, al servei de neteja», diu Caridad Gómez, monitora de l’equip CET a Santa Tecla Ponent.

Acompanyem els joves del CET per les diferents plantes de la residència i comprovem fins a quin punt aquest grup de treball té incidència en el dia a dia del centre. Cada membre de l’equip té una feina assignada, que desenvolupa amb la màxima diligència. Cada matí dos treballadors s’encarreguen de fer els llits de totes les habitacions dels residents. En el cas de la residència de Santa Tecla Ponent, parlem d’un total de 180 llits cada dia. Altres feines assignades al grup són la preparació dels coberts per a les diferents menjades dels usuaris de la residència (esmorzar, dinar, berenar i sopar) i la de les taules de la sala de menjador perquè tot estigui a punt. El suport d’aquest grup de treball també passa per l’avituallament del menjador amb tot el necessari (aliments, tovallons, coberteria, setrilleres, etc.) i pel plegat de la roba dels professionals del centre assistencial i la roba plana de llits i banys de les habitacions. Observem, a més a més, que l’equip del CET interactua amb normalitat amb la resta de l’equip de la residència i amb els usuaris. «El personal del CET és importantíssim per a la residència, ja que la seva tasca en serveis generals permet que el personal assistencial disposi de més temps per dedicar-lo a una atenció més curosa i personalitzada dels residents», destaca la directora del centre, Txell Garcia.

«Un equip superproductiu i integrat»

En el camí cap a la igualtat d’oportunitats i la plena integració de les persones amb discapacitat, la inserció laboral constitueix un element rellevant. L’àrea social de la Xarxa de Santa Tecla és sensible a aquesta realitat i utilitza tots els seus recursos per oferir un servei integral a les persones amb discapacitat que atén a través de la Fundació Estela (des de la infantesa fins a l’etapa adulta amb l’Escola, el Taller Ocupacional  i la Llar-Residència) i a través del Centre Especial de Treball (CET). Aquests és el cas de les residències de Santa Tecla Llevant i Santa Tecla Ponent, on queda demostrat que les persones amb discapacitat psíquica poden tenir un paper cabdal dins d’un entorn laboral ordinari i professional.  La tasca coordinada entre els professionals dels centres residencials i els terapeutes i psicòlegs del CET han permès organitzar «un equip de treball superproductiu i plenament integrat», tal com afirma la responsable d’Activitats de Vida Diària de la Xarxa de Santa Tecla, Carmen Villegas, fins al punt que s’ha convertit en imprescindible en el funcionament diari d’ambdós centres geriàtrics. L’experiència dels CET a les residències de la Xarxa de Santa Tecla fins i tot ha cridat l’atenció del programa de TVE España Directo, que en els pròxims dies rodarà un reportatge al centre de Santa Tecla Ponent, al barri tarragoní de la Granja.