Tot apunt per a la Festa de l’Any Nou xinès

S’organitza des de la URV però és oberta a tota la ciutadania

Per . Actualitzat el

El 16 de febrer va tenir lloc el canvi d’any a la Xina, on se celebren moltes festes i tradicions pròpies d’aquesta època. El proper diumenge 25 de febrer es faran a Tarragona diverses activitats amb l’objectiu d’apropar la cultura xinesa a la ciutadania: la I Cursa Any Nou Xinès, que recorrerà el centre de la ciutat, i diversos tallers oberts al públic, com ara el d’escriptura o jocs tradicionals, que des de fa deu anys es mostren anualment al campus Catalunya. La Festa de l’Any Nou Xinès l’organitza el Centre d’Estudis Hispànics de la URV, l’Associació d’Estudiants i Investigadors Xinesos de Tarragona, l’Associació Xina de la Província de Tarragona, i altres centres dedicats a llengua i cultura xineses.

Una llegenda xinesa explica que l’Emperador de Jade va organitzar una cursa entre tots els animals per decidir quins formarien part de l’horòscop i en quin ordre. En canvi a Catalunya és propi de Cap d’Any la celebració de la cursa de Sant Silvestre. De la combinació de totes dues tradicions n’ha sortit la I Cursa Any Nou Xinès. La cita és a les 10 h i el tret de sortida serà a les 10.30 h. Amb un recorregut de 4,8 kilòmetres, l’inici i l’arribada tindran lloc al monument als Castellers, a la Rambla Nova de Tarragona, el mateix tram on es concentrarà la festa, que clourà sobre les 14.00 h.

El circuit de la cursa és molt cèntric: des del punt de sortida es dirigirà cap al mar pel carrer Girona, Rambla Vella, plaça Unesco, Via Augusta, passeig Marítim Rafel Casanova, i la tornada a meta es farà pel carrer de Mestre Benaiges, Via Augusta, Rambla Vella, carrer Girona i Rambla Nova fins a l’arribada. Les inscripcions, que tenen un cost de 10 euros, es poden formalitzar en línia en aquesta web o de manera presencial a la seu “El gimnàs”, al carrer Reding, 17 de Tarragona, o a Reus, a Esports Armobal, al carrer Cambrils, 4.

Amb l’arrencada de la cursa es posaran en marxa les diverses activitats programades per a totes les edats. En les diferents carpes instal·lades es podrà gaudir de tallers on s’hi ensenyaran els caràcters de l’escriptura xinesa, cal·ligrafia xinesa i traducció de noms. També hi haurà un pinta cares infantil amb l’estil propi de l’Òpera de Beijing, teatre de les ombres xineses, jocs tradicionals xinesos de taula (Go, Mahjong, escacs xinesos …), exposició d’objectes, activitats esportives tradicionals xineses, demostració i classes de Kungfu i de Tai-txi i degustació de té. A més a més, també s’hi podrà veure l’exposició de l’orientalista Daniel Fenoy.

Quan finalitzi la cursa s’oferiran espectacles de la cultura xinesa, com la dansa del Lleó o la del Drac, es mostraran instruments tradicionals xinesos, i hi haurà exhibició de vestits tradicionals, entre altres. Precisament dilluns, els estudiants xinesos de la URV van oferir al campus Catalunya un tast d’aquests espectacles i dels diversos tallers que es podran gaudir diumenge. D’aquesta manera s’estén a la ciutat la celebració que des de fa deu anys fan els estudiants xinesos junt amb el Centre d’Estudis Hispànics de la Universitat.