La fi de la crisi obre la porta de nou al creixement demogràfic

Les comarques del Tarragonès i del Baix Penedès creixen en nombre d’habitants per primera vegada des de l’any 2012

Per . Actualitzat el

La demarcació de Tarragona, un territori que abans de la crisi econòmica fixava el seu sostre demogràfic per sobre del milió d’habitants (especialment concentrats en el triangle Tarragona-Reus-el Vendrell) torna a recuperar població després de cinc anys consecutius de caigudes. Per primera vegada des de 2012 les comarques del nord de la demarcació, Tarragonès i Baix Penedès, guanyen pes demogràfic. És evident que la reculada de la crisi econòmica en els darrers dos anys ha tingut una evident incidència en el comportament demogràfic, que comença a mostrar símptomes de recuperació en les dades oficials aportades per l’Institut d’Estadística de Catalunya. D’acord amb l’Idescat, el Tarragonès va tancar l’any 2017 amb 250.488 habitants censats, el que representa el trencament d’una tendència a la baixa i el creixement de prop d’un miler d’habitants. Pel que fa a la comarca del Baix Penedès, una de les més castigades de tot Catalunya per la recessió econòmica, l’any passat va tornar a situar-se per sobre dels 100.000 habitants, un llindar que havia perdut l’any 2015 com a resultat d’una fugida progressiva de la immigració que treballava en el sector de la construcció. Entre les dues comarques sumen ara una població de més de 351.000 habitants, i constitueixen, juntament amb la població del Baix Camp, una de les àrees metropolitanes més importants de Catalunya.

La recuperació demogràfica a la zona nord de la província, combinada amb la millora de les dades de l’atur en els darrers dos anys, és un símptoma evident que els efectes de la crisi econòmica comencen a superar-se al territori. Després de cinc anys consecutius de caigudes generalitzades en el cens, tant al Tarragonès com al Baix Penedès els índexs poblacionals comencen a recuperar-se, malgrat que encara estan força lluny dels nivells previs a l’esclat de la crisi, el 2008.

TARRAGONÈS

En el còmput dels darrers cinc anys la comarca ha perdut població –passant de 251.282 l’any 2012 a 250.488 a data de tancament de 2017–. L’any 2015 la comarca més poblada de la província va baixar per primera vegada per sota dels 250.000 habitants, però l’any passat es va trencar aquesta tendència per primera vegada. En aquest creixement de 2017, però, hi ha tingut un paper cabdal la ciutat de Tarragona, que recupera més de 400 habitants. L’any 2016 la capital tarragonina tenia 131.094 habitants en el cens, mentre que l’any passat es va tancar amb 131.507 habitants. Malgrat això, Tarragona encara està lluny dels 133.000 habitants que tenia l’any 2012, any que hem agafat com a referent inicial per elaborar aquesta notícia.
Igual que Tarragona, la majoria de grans municipis del Tarragonès han anat perdent població en els darrers anys. És el cas de Salou i Vila-seca, poblacions que han mantingut el seu pes poblacional, tot i que amb una tendència lleugerament a la baixa. Per contra, a la comarca hi ha municipis que, per les seves polítiques socials i preu de l’habitatge, han esdevingut nuclis poblacionals en creixement malgrat els temps de crisi. El cas més paradigmàtic a la comarca, i potser a tota la demarcació, és la Pobla de Mafumet. En els darrers cinc anys el nombre d’empadronats en aquest municipi ubicat al costat del polígon petroquímic ha crescut gairebé en un miler. Una quantitat que cal tenir molt en consideració, ja que parlem d’una població de 3.800 habitants en l’actualitat. Un altre municipi beneficiat per la fugida de gent de les grans ciutats han estat els Pallaresos, que han incrementat el seu cens en prop de 300 persones en el període 2012-2015. Un efecte similar s’ha viscut amb altres municipis de costa, com Torredembarra o Altafulla, que també han experimentat un creixement demogràfic aquests anys.

BAIX PENEDÈS

Abans de la crisi, el Baix Penedès era sempre la comarca catalana amb una més creixement demogràfic. La seva proximitat amb Barcelona, les segones resdiències i el boom de la construcció ho feien possible. Per això va ser una de les més afectades per la crisi del mercat laboral, fins al punt d’acumular anys de pèrdua poblacional continuada. Ara aquesta tendència canvia novament a l’alça. Malgrat això, la seva ciutat més poblada, el Vendrell, encara té menys habitants que l’any 2012. El cens actual de la capital penedesenca es troba en 36.568 habitants, segons l’Idescat.
Calafell, en canvi, ha saldat aquest lustre amb un lleuger increment demogràfic de més de 200 persones. Tot al contrari que la població veïna de Cunit, a tocar amb la demarcació de Barcelona, que ha perdut més de 550 habitants.