Mercadona es queda el peix blau de Tarragona i aparta Pescanova

La cadena de supermercats ha tancat un acord amb la Confraria de Pescadors per comprar la major part del producte

Per . Actualitzat el

Mercadona es quedarà el 80% de la captura de peix blau gràcies a un acord signat amb els pescadors de la ciutat. Aquest anunci ha coincidit amb l’inici de la temporada de pesca després d’un parell de mesos de veda que, segons el sector, no ha servit per millorar les condicions del peix blau, «encara escàs i de dimensions petites».

L’acord entre la cadena de supermercats i la Confraria de Pescadors de Tarragona ha entrat en vigor aquest mateix dilluns. Es tracta d’un contracte indefinit però revisable cada any que permetrà que els pescadors puguin arribar a vendre el peix blau fins a 3 euros el quilo. El seu preu dependrà de les dimensions dels espècimens capturats.

A banda, Mercadona es farà càrrec d’algunes de les despeses dels pescadors com els serveis de manipulació, que inclouen l’embalatge i el gel, i del lloguer de la nau on es du a terme aquesta activitat.

Amb aquest tracte, Mercadona aparta de la ciutat el gegant dels congelats Pescanova, que era qui tenia contractada la compra, i fa un pas de gegant en la seva aposta per als productes frescos de proximitat. En aquest sentit, l’empresa valenciana distribuirà aquest peix en botigues de la província i zones properes.

El problema del peix blau

Les dimensions del peix blau continuen preocupant el sector, que veu com els dos mesos de veda «no han servit per millorar la situació». Apunten que «no només és petit, sinó que n’hi ha poc» i reclamen un estudi per conèixer-ne les causes. Justament aquesta setmana, la Generalitat ha anunciat que donarà suport a un estudi internacional que analitzarà el comportament de les poblacions de sardines i peix blau al litoral català (vegeu pàgina 14). Amb tot, els pescadors tenen algunes teories que apunten cap a la protecció de la tonyina, un depredador de peixos com ara la sardina i el seitó.

  • Albert Gil

    Apostando por producto nacional y sobre todo de cercania