Es presenta la maqueta de la Tàrraco romana adaptada per a persones invidents

Per . Actualitzat el

Aquesta setmana s’ha presentat la nova maqueta de la Tàrraco romana adaptada per a persones invidents que s’ha instal·lat a l’Espai Turisme. Es tracta d’una peça tallada en fusta que reprodueix el centre històric i on destaquen els edificis romans en 3D amb una textura rugosa que en facilita la interpretació al tacte. La iniciativa està impulsada per Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat.

La maqueta tiflològica representa un espai patrimonial a escala 1-600 delimitat pel passeig arqueològic i inclou també l’amfiteatre. La creació ha anat a càrrec de l’empresa Publyarte i l’artesà que ha realitzat la construcció i el detall és Blas Garreta. La nova maqueta presenta una mida que les persones invidents poden abastar amb una o les dues mans, per això, les mides són 132,50 cm de llarg i 92,50 cm d’ample i una alçada de 88 cm i permet accedir de forma fàcil també amb cadires de rodes. Els edificis romans tallats són l’amfiteatre, el circ romà, el fòrum provincial i les muralles. S’han destacat altres edificis amb forma i dimensions reals, però sense el detall, atès que no són elements romans com és el cas de l’Ajuntament i la Catedral. La resta de la ciutat, s’ha fet amb volum sense detalls, molt llis al tacte, i sempre tenint present les necessitats del públic al qual està dirigida.  També, en atenció a les persones amb visió reduïda s’han presentat diferents colors: les zones romanes amb fusta sapelli (molt fosca), les altres zones a destacar amb fusta de freixe tenyida de color nogal i la resta de la ciutat tenyida de color natural.

S’ha col·locat una placa informativa amb una llista de tots els elements amb un tipus de lletra de mida gran i Braille superposat. Els elements destacats són: Muralles Romanes, Catedral, Fòrum Provincial, Museu Nacional Arqueològic, Pretori, Circ Romà, Ajuntament i Amfiteatre Romà. Patrimoni i turisme per a tothom.

APP específica

Tarragona disposa de l’app «Tarragona accessible», dirigida a les persones amb discapacitat auditiva o visual i que ofereix quatre rutes temàtiques pels punts d’interès de la ciutat que també són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.