El Baix Penedès es proposa superar les 2.000 donacions de sang aquest any

El Banc de Sang i Teixits posa en marxa un espai mensual de recollida de donacions a l’Hospital del Vendrell el darrer dilluns de cada mes

Per . Actualitzat el

La del Baix Penedès és una de les comarques catalanes que anualment registra menys donacions de sang. Aquesta és una realitat que el Banc de Sang i Teixits i l’Hospital del Vendrell volen canviar a partir d’ara amb la posada en marxa d’un punt fix de recollida de donacions l’últim dilluns de cada mes a partir del pròxim 26 de febrer. Aquesta col·laboració ofereix a la població penedesenca que vulgui donar sang un punt de referència mensual sense necessitat d’haver-se de desplaçar fora de la comarca ni sense haver d’estar atenta a les campanyes mòbils que des del Banc de Sang s’impulsen als municipis de la zona. L’any 2017 al Baix Penedès es van realitzar unes 1.800 extraccions de sang. L’objectiu per aquest 2018, gràcies a la posada en marxa d’aquest punt de recollida a l’Hospital del Vendrell, és superar el llindar de les 2.000.

El primer dia en què la població del Baix Penedès podrà donar sang és el pròxim dilluns dia 26 de febrer de 10 a 14 hores. Les extraccions es faran sempre a la sala d’actes del centre sanitari, on un equip del Banc de Sang desplegarà l’últim dilluns de cada mes el dispositiu tècnic i humà necessari. Des del Banc de Sang s’informa que, tres o quatre cops a l’any, també serà possible fer donacions en horari de tarda i es realitzaran, amb cita prèvia, donacions de plasma. La doctora Virginia Callao, directora del Banc de Sang i Teixits a Tarragona i les Terres de l’Ebre, apunta que «la col·laboració amb l’Hospital del Vendrell és molt important per aconseguir augmentar el nombre de donacions al Baix Penedès i per incrementar la conscienciació solidària entre la població de la zona. Amb aquest espai mensual de donació volen arribar als professionals sanitaris, als usuaris del centre i als seus familiars, però també obrir l’hàbit de donar sang al conjunt de la ciutadania».
Des de l’Associació de Donants del Baix Penedès, el seu president, Josep Bargalló, ha reiterat que la comarca necessita més sang, especialment «de la gent més jove, ja que a partir d’una edat no es pot ser donant, i cal un relleu».

Per a Josep Mercadé, director de l’Hospital del Vendrell, «habilitar un espai de donació és molt important per al centre i els seus professionals. Consolida la referència assistencial de l’hospital entre la ciutadania del Baix Penedès, que ara ja podrà fer donacions de sang de manera regular sense haver de desplaçar-se, i a més contribueix a estimular la solidaritat entre la població de la zona». El mateix director del centre sanitari posa sobre la taula l’objectiu de «superar les 2.000 donacions anuals al Baix Penedès aquest 2018» i obre la porta a habilitar l’espai de donació més cops al mes si la resposta de la ciutadania és alta durant aquest primer any de funcionament. Mercadé va puntualitzar que la col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits va més enllà de la simple cessió de l’espai per a les campanyes de donació i que «ara estem treballant plegats en l’elaboració d’un protocol per potenciar i agilitzar el circuit de les donacions d’òrgans a la comarca».

L’any 2017 van donar sang a les comarques de Tarragona 31.314 persones, un 4% més que l’any anterior, quan en van donar 30.094. A banda d’aquest nou espai mensual a l’Hospital del Vendrell, aquest mes de febrer el Banc de Sang ha posat en marxa espais de similars característiques de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona (el primer dijous de cada mes des del passat 1 de febrer) i a l’Hospital Pius de Valls (el primer dimarts de cada mes des del 6 de febrer).