Un estudi científic analitzarà la situació de les poblacions de sardina i seitó

L’objectiu és obtenir informació biològica i ecològica clau per donar suport a unes opcions de gestió sòlides

Per . Actualitzat el

El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació donarà suport durant el 2018 a un estudi internacional sobre l’avaluació de l’estat de la població i alternatives de gestió específiques per a les poblacions de peixos pelàgics (sardina i seitó) del nord-oest de la Mediterrània, a partir de la generació d’informació biològica i ecològica clau per disenyar unes opcions de gestió sòlides. Aquest estudi serà liderat per científics de l’ l’Institut de Ciències del Mar (ICM) i l’ Institut Espanyol de Oceanografia (IEO) i finançat per la Unió Europea gràcies a les gestions de la direcció general de Pesca i Afers Marítims.

Així ho ha anunciat el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, a la inauguració avui de la jornada de presentació dels Projectes de recerca sobre l’estat del Peix Blau a Catalunya i a la Mediterrània Nord-occidental a l’Institut de Ciències del Mar.

L’estudi comprendrà tres objectius específics: primer, revisió de la informació biològica per a les dues poblacions (sardina i seitó); segon, revisió de la informació ecològica i pesquera; i per últim, una proposta i una avaluació de mesures de gestió pesquera per a una recuperació de la biomassa.

Aquest treball de recerca abastarà el litoral català, valencià i murcià, així com el golf de Lleó, i es centrarà en la sardina i el seitó dins de l’ecosistema marí i les pesqueres que si hi dediquen.

L’Administració catalana era conscient que les darreres informacions científiques albiren un efecte del canvi climàtic en la fallida dels estocs pesquers de peix blau en tot el Mediterrani nord-occidental, i per això ha insistit a demanar a les administracions que es prioritzessin projectes per avaluar causes més concretes.

D’aquesta manera, el departament d’Agricultura assumeix el compromís adquirit amb el sector, tenint en compte l’evolució i la situació de les poblacions de sardina i seitó a la costa catalana, així com el treball que es va efectuar des de l’Administració amb l’elaboració del Pla de competitivitat del peix blau, on es plantejava una sèrie de paquets de mesures que incloïen millores en l’explotació, millores de gestió del recurs, millora de la gestió comercial, millora en la valorització del peix blau, així com d’un millor coneixement.