Els jardins del Banc d’Espanya obren a la ciutadania

Per . Actualitzat el

Aquesta setmana han reobert al públic els jardins del Banc d’Espanya. L’espai, d’uns 580 metres quadrats, estarà obert de dilluns a divendres de 12 a 18 h, amb la voluntat que també sigui un espai per acollir activitats ciutadanes, en especial les relacionades amb la divulgació científica. Els consellers d’Espais Públics, José Luis Martín, i del Banc d’Espanya, Francesc Roca, han visitat aquest matí aquesta recuperada zona verda.

Els jardins inclouen un food truck, gestionat per Fundació La Onada, per a les persones que vulguin prendre una consumició. Els gestors de l’espai també s’encarreguen del manteniment del jardí i de l’obertura i tancament del recinte.

L’actuació, realitzada per la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Acsa-Ematsa Via Pública, ha consistit en l’adequació de l’espai i instal·lació de fanals i bancs, a més de la recuperació de l’estany a l’espai central. La inversió per part de l’Ajuntament ha estat de 31.563,8 €

Aquest any la Conselleria d’Espais Públics té previst instal·lar una zona de jocs infantils al lateral de l’antic Banc que dona a l’avinguda Pau Casals.

Un nou espai per a la ciutadania

Els centres d’excel·lència que col·laboren en el projecte del futur Banc d’Espanya, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), ja han preparat un programa d’activitats científiques per aquest 2018, entroncant amb la voluntat que l’edifici del Banc d’Espanya es converteixi en un espai de divulgació científica.

Les activitats pretenen que infants de 6 a 14 anys experimentin i reflexionin sobre la història, l’evolució social i la química que ens envolta:

Sant Jordi – Taller “Aprendre de lletra”.
Per Sant Jordi a la Rambla tot són llibres i roses. Als Jardins del Banc d’Espanya reviurem formes d’escriptura i d’expressió gràfica de temps molt llunyans i veurem com es poden escriure missatges que desapareixen i tornen a aparèixer. De la mà de l’IPHES representarem figures humanes i animals tal i com ho feien en coves els homínids; amb l’ICAC farem d’“escribes” Tarraconins i amb l’ICIQ veurem les possibilitats que ens dona la química per escriure i esborrar.

Hola Estiu! – Finals de Juny/principis Juliol
Donem la benvinguda a l’estiu amb música i contes científics. Parlarem d’investigadores rellevants en els camps de l’arqueologia, la prehistòria i la química, així com temes concrets com les cremes solars, la canícula…

Santa Tecla – Taller “Colors”
Proposem com l’any passat el taller “Colors” al voltant de com els primers Homo Sapiens i els Romans feien els pigments, quines tècniques utilitzaven i què pintaven. Amb la química veurem diferents reaccions que canvien de color i esbrinarem què ens indica el color.

Setmana de la Ciència – Tercera setmana de Novembre Taller – “Directe de la Natura”
Sabem prou què ens ofereix el nostre entorn natural? Què feien els Neandertals amb les resines i els romans amb el romaní? I podem fer perfum de farigola? Tres tallers diferents molt aromàtics que ens mostraran que molts dels materials que utilitzem avui ja es feien servir en èpoques molt antigues.

D’altra banda, el centre Europe Direct Tarragona també celebrarà als jardins del Banc d’Espanya activitats relacionades amb el Dia d’Europa (9 de maig).