Gran acollida a la banca i les assegurances ètiques a Tarragona

Cada vegada hi ha més persones que se sumen a la banca ètica que prioritza l’obtenció d’un triple benefici social, ambiental i econòmic

Per . Actualitzat el

Un centenar de persones han participat aquest dimecres 14 de febrer al Campus Catalunya de la URV a la xerrada que ha agrupat les 5 entitats de finances ètiques de Catalunya: Fiare Banca Ètica, Coop 57, OikoCrèdit Catalunya, Triodos Bank i FETS-Finaçament Ètic i solidari. Posteriorment a les presentacions, les entitats han assessorat i informat als assistents sobre els seus serveis i qui ha volgut s’hi ha pogut fer sòcia o bé contractat serveis.

També s’ha comptat amb la presència d’Arç Cooperativa, l’única corredoria d’assegurances registrada amb el segell EthSI, que treballa amb els mateixos criteris que els de la Banca Ètica.

Nina Gonzàlez, representant de FETS, ha explicat que a diferència de la banca convencional, que té com a únic objectiu la maximització del benefici econòmic, les finances ètiques persegueixen dos objectius simultanis: ser rendibles econòmicament i alhora obtenir beneficis socials i ambientals finançant activitats econòmiques amb un impacte social i ambiental positiu. En definitiva, les finances ètiques treballen per maximitzar el benefici social.

Els criteris que segueixen aquestes entitats les converteixen en les úniques de tot el sector financer lliures de finançar activitats polèmiques com la indústria armamentista. Segons la campanya «Banca Armada», el sector financer espanyol ha finançat amb 80.000 milions d’euros a 34 empreses d’armes entre 2011 i 2016.

236.000 usuaris de banca ètica

Cada vegada hi ha més persones que se sumen a la banca ètica, una alternativa als bancs convencionals, una altra forma d’estalviar i invertir que prioritza l’obtenció d’un triple benefici social, ambiental i econòmic.

Segons dades del baròmetre estatal de les Finances Ètiques 2016, les xifres de la banca ètica són optimistes: s’ha incrementat l’estalvi en un 12,29% sobre l’any anterior arribant a 2.000 milions d’euros. Durant els últims 10 anys s’ha multiplicat gairebé per 15 l’estalvi recollit per les entitats financeres ètiques. El nombre d’usuaris s’incrementa un 9,97% i s’enfila als 236.000 clients, amb unes aportacions de capital de 171 milions d’euros, un 18% més sobre l’any anterior. D’altra banda, la taxa de morositat continua sent inferior significativament a la del sistema financer tradicional: es situa en un 6,12% davant del 9,91% de la banca tradicional.
El sector de les assegurances també compta amb una alternativa ètica a Catalunya

Arç Cooperativa és una corredoria d’assegurances amb 30 anys d’experiència especialitzada en el sector de l’economia social i solidària, el món associatiu i les energies renovables. Treballa amb el segell EthSI per a la gestió de l’assegurança ètica i solidària. Aquest segell certifica l’adopció de pràctiques de responsabilitat social i d’inversió èticament orientada, socialment responsable, així com altres comportaments ètics de les organitzacions, com la vinculació a l’economia solidària o ser usuària de la banca ètica.

Novetats a la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica

Les organitzadores de l’acte, la xarxa d’entitats Som Comerç Just i Banca Ètica de Tarragona, que compta amb la participació de 13 entitats de la ciutat, va anunciar que la tradicional Festa del Comerç Just i la Banca Ètica de Tarragona se celebrarà el dia 12 maig, coincidint amb el Dia mundial del Comerç Just. La novetat d’enguany serà la incorporació a l’esdeveniment de la primera Fira d’Economia Solidària del Camp de Tarragona.

L’acte d’ahir va comptar amb la col·laboració de la URV Solidària i l’Ateneu Cooperatiu CoopCamp.