La First Lego League Tarragona-Reus reunirà gairebé 500 futurs científics

Hi participaran 30 equips procedents de 22 escoles diferents de la demarcació

Per . Actualitzat el

L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE) de la Universitat Rovira i Virgili organitza la sisena edició de la FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) LEGO League, que enguany tindrà lloc a Reus el pròxim dissabte 3 de febrer a partir de les 9 del matí a la Fira. Comptarà amb la participació de 30 equips procedents de 22 escoles diferents de la demarcació. La presentació s’ha fet avui dimarts 30 de gener a la URV, en roda de premsa. Hi ha participat: Josep Anton Ferré, rector de la URV; Domènec Puig, director de l’ETSE; Alberto Tocco, director de Qualitat E-Systems per Europa i Àfrica de Lear Corporation, i Marc Arza, regidor de Promoció Econòmica i d’Urbanisme de de l’ajuntament reusenc.

La FIRST LEGO League (FLL) és un esdeveniment al qual s’espera l’assistència de 1.300 persones entre participants, familiars i voluntaris, on la ciència i la diversió seran les protagonistes. Promou els valors del treball en equip i la capacitat emprenedora entre nens i joves de 6 a 16 anys i els permet descobrir la diversió i l’emoció en la ciència i la tecnologia. Els participants hauran de pensar i resoldre problemes reals amb una investigació científica i, a banda, fer proves amb l’ús d’un robot construït i programat per ells mateixos.

Amb l’objectiu que es converteixi en un esdeveniment territorial, l’any passat es va iniciar una realització alternativa entre les ciutats de Tarragona i Reus gràcies a un acord entre els dos ajuntaments. A aquestes dues administracions s’hi suma també el suport de la Diputació de Tarragona, la URV i l’empresa LEAR Corporation. Tots plegats fan possible que la FLL sigui l’acte més massiu fomentant vocacions científiques i tecnològiques de la província.

Lear Corporation es líder mundial en el disseny i fabricació de sistemes de distribució elèctrica, productes electrònics i seients per a l’automòbil. A nivell global, Lear dóna feina a més de 156.000 persones entre les 257 instal·lacions ubicades en 38 països. En les seves instal·lacions a Valls treballen 1.100 persones entre les quals hi ha més de 300 enginyers que dissenyen nous productes  per a nombrosos fabricants d’automòbils.

Hydro Dynamics, el repte d’aquesta edició

El repte de l’edició d’enguany de la First Lego, denominat “Hydro Dynamics”, consisteix en que els participants investiguin sobre el cicle humà de l’aigua per tal de saber on i com trobar l’aigua, transportar-la, fer-la servir i com disposar d’ella. A banda, en el marc de la mateixa First Lego, faran proves i demostracions pràctiques amb un robot construït i programat per ells mateixos.

Un any més, els nens i nenes d’entre 6 i 9 any també tenen el seu espai a la FLL. La Junior FIRST LEGO League pretén que més de 120 nens, d‘escoles diferents i repartits en 21 equips busquin solucions a través de la imaginació. Els més petits resolen el desafiament amb el disseny d’una maqueta LEGO i un pòster il·lustratiu que mostra tot el que han après.

La majoria dels equips participants a la FLL Reus-Tarragona ja han superat una fase prèvia, les anomenades MicroFLL. Es tracta de tornejos interns que s‘organitzen a les pròpies escoles quan aquestes tenen més equips dels que participaran al campionat provincial. Per aquesta edició, set escoles han organitzat una MicroFLL entre desembre i gener per tal escollir els equips que els representaran el proper 3 de febrer. Si es tenen en compte tots els joves que han participat en aquesta fase prèvia, en total participen en aquesta edició 1.150 joves de les comarques de Tarragona.

La FIRST LEGO League s’estructura en tornejos classificatoris i fases finals. A Espanya hi ha desafiaments en diferents ciutats, un d’ells serà el que es celebrarà a Reus, i els millors participants de cada ciutat es guanyaran un lloc per la Gran Final de la FIRST LEGO League (FLL) Espanya.