«Salou ha de fer una aposta decidida per l’oferta hotelera tipus ressort»

Entrevista a l’alcalde de Salou, Pere Granados

Per . Actualitzat el

El 2017 ha estat un gran any des del punt de vista de l’activitat turística. Poden afectar el procés polític català o els atemptats de l’estiu passat?
Si ens mirem el tema del procés polític català o els atemptats terroristes que vam patir a Catalunya el passat mes d’agost, jo li dic que s’ha de donar un missatge de tranquil·litat. Acabo d’arribar d’una fira turística a Belfast, he passat per Londres, per Fitur… i li puc assegurar que cap operador turístic ens ha parlat ni del procés ni dels atemptats. Potser això afecta altres ciutats com Barcelona, on la visibilitat de la problemàtica ha estat més concentrada, però en cap cas els operadors turístics internacionals veuen cap problema amb la destinació de Salou. No ens han traslladat cap mena d’intranquil·litat respecte a aquests dos temes. Des del punt de vista professional, la intranquil·litat ve de la competència amb Turquia. Aquest país s’ha presentat ara als mercats internacionals amb campanyes molt agressives i amb preus molt agressius per atraure turisme de sol i platja. I això és competència directa contra bona part del turisme espanyol. Però insisteixo, la marca de Salou, que és molt coneguda en els mercats internacionals, en cap cas està esquitxada pels temes que em planteja.

S’atreveix a dir que el 2018 serà també bo per al turisme a Salou?
Cap indicador ens diu que hagi d’anar malament. Hem de ser prudents per la competència de Turquia que li he comentat, però de moment el comportament dels operadors turístics i el ritme de reserves és correcte. Jo crec que tornarà a ser un bon any, ja que l’activitat turística a Salou sempre, alguns anys més que altres, té una tendència positiva des de fa molts anys. Un exemple el trobem a l’aeroport de Reus, que cada any porta més passatgers i obre noves línies que ens connecten amb els nostres mercats emissors d’una manera més directa, cosa que facilita l’arribada de famílies que viatgen per compte propi i fora de l’’àmbit dels operadors turístics.

Amb aquestes perspectives, Salou necessita més oferta hotelera?
A Salou fa molts anys que no s’obre cap nova plaça hotelera. Crec que ja és l’hora que el municipi es doti d’un tipus d’oferta diferent de la que tenim ara. És cert que els propietaris dels hotels actuals han fet grans esforços i han invertit molts diners per renovar les seves instal·lacions i per tenir-les al màxim nivell, però crec que l’aposta ara és que Salou disposi també d’hotels tipus ressort, que és un model que ara per ara no tenim al municipi. Ens trobem que, per exemple, a Turquia aquest és un model que existeix, amb grans instal·lacions aquàtiques i serveis integrals dins del mateix recinte, cosa que Salou no ofereix. I això també ho ha de tenir, perquè el nostre entorn és molt millor que el que poden oferir les ciutats turques fora de les parets dels ressorts hotelers. Hem de fer una aposta decidida perquè aquest tipus d’hotel ressort també sigui una realitat a Salou.

I a Salou hi ha espai per a aquest tipus d’instal·lacions hoteleres?
I tant. Ara estem a punt de desenvolupar l’espai urbanístic del sector 04 amb 2.000 noves places hoteleres previstes, però també hi ha diversos punts de la ciutat on es podria fer projectes d’aquest tipus. I amb això no vull dir que l’hotel tradicional de Salou no vagi bé. Cada any s’inverteix en la millora de les instal·lacions i en serveis, i molts passen de tres a quatres estrelles. L’hotel tradicional és un producte consolidat a Salou que ofereix un allotjament cèntric i atractiu per a la majoria de turistes, però també necessitem incorporar els hotels ressort per aconseguir també el tipus de turista que busca tenir allotjament i molts serveis d’entreteniment i oci en una única instal·lació. Si volem ser competitius, hem de donar també aquesta oferta d’hotels de nova generació.

Té coneixement d’algun inversor disposat a construir aquest tipus de complex hoteler a Salou?
Sí. I a més li puc dir que són empresaris de Salou mateix. Estan molt interessats.

Expliqui’m bé com està el tema de la via del tren que deixarà de passar pel mig de Salou. El municipi es quedarà sense estació o no?
Qui ho ha dit això? Això és una fal·làcia. Salou no es quedarà sense estació. Miri, nosaltres tenim dues estacions: l’estació de Salou-PortAventura i l’estació del centre de Salou. El Ministeri de Foment ha conclòs que per desenvolupar el Corredor Mediterrani és obligatori retirar les línies ferroviàries existents des de l’estació Salou-PortAventura fins a Vandellòs. Això vol dir que les vies que creuen el centre del municipi desapareixeran, perquè és evident és inviable fer el Corredor del Mediterrani pel mig de Salou. Nosaltres estem d’acord que aquestes vies marxin del centre de la vila i per fi Salou pugui fer la transformació urbana més important i sense la barrera de les vies. Tindrem una ciutat més cohesionada, més segura i més oberta al mar i al turisme. Per què diuen que Salou es quedarà sense estació quan continuem tenint l’estació de Salou-PortAventura, equipament amb una connexió idèntica cap a Tarragona i Barcelona i amb una nova connexió cap al sud que no ens trinxarà el municipi per la meitat?

Aquest cap de setmana Salou celebra el Cós Blanc, un acte festiu que cada vegada atrau més visitants al municipi en ple hivern.
El Cós Blanc és l’acte més emblemàtic que té la nostra festa major i neix de la gent de Salou per a la gent de Salou. El que passa és que és un autèntic espectacle i això ha fet que, amb el boca a boca, cada vegada vingui més gent de fora del municipi a viure’l. És una festa de salouencs, però cada vegada hi ha més de gent dels pobles del voltant i fins i tot turistes estrangers, sobretot anglesos, que aprofiten el Cós Blanc per passar uns dies al municipi. És com el tret de sortida del Carnaval, com una rua, però aquí l’espectador només mira, sinó que participa activament de la festa amb el confeti, el sol i la llum.