Els hospitals de Santa Tecla i el Vendrell, nous espais de donació de sang

La primera jornada al centre tarragoní tindrà lloc aquest dijous dia 1 de febrer

Per . Actualitzat el

La Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla fa un pas endavant en la seva col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya amb la posada en marxa de dos espais de donació mensuals a l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona i a l’Hospital del Vendrell. A partir d’aquest mes de febrer els dos centres acolliran, un dia fix de cada mes, punts de recollida de donacions del Banc de Sang i Teixits amb l’objectiu de facilitar l’accés a la donació de sang a la seva població de referència, als familiars dels pacients ingressats i al col·lectiu professional dels centres sanitaris.

Els dies establerts pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya als centres de la Xarxa de Santa Tecla són:

Hospital Santa Tecla de Tarragona: Primer dijous de cada mes de 9 a 14 hores a partir de l’1 de febrer. A la sala d’actes de la planta -1.

Hospital del Vendrell: Últim dilluns de cada mes de 10 a 14 hores a partir del 26 de febrer. A més, alguns dies puntuals la donació continuarà oberta a la tarda i es farà també donació de plasma. A la sala d’actes Ernest Lluch.

El director de l’Hospital de Santa Tecla, Xavier Oliach, destaca que la presència d’un punt de donació al centre assistencial “referma la nostra voluntat de servei, solidaritat i compromís amb les persones malaltes, una línia d’actuació que ha marcat la nostra institució al llarg del temps. També ens permet facilitar als familiars dels pacients i a la població de Tarragona l’accés a la donació de sang en un lloc cèntric com és la Rambla Vella”.

Per a Josep Mercadé, director de l’Hospital del Vendrell, “habilitar un espai de donació és molt important per al centre i els seus professionals. Consolida la referència assistencial de l’hospital entre la ciutadania del Baix Penedès, que ara ja podrà fer donacions de sang de manera regular sense haver de desplaçar-se, i a més contribueix a estimular la solidaritat entre la població de la zona”.

L’any 2017 van donar sang a les comarques de Tarragona 31.314 persones, un 4% més que l’any anterior, quan en van donar 30.094.

Fins ara, a les comarques de Tarragona es podia donar sang, a més de les col·lectes mòbils, als hospitals Joan XXIII de Tarragona (de dilluns a dissabte de 9 a 14 hores. Les tardes de dilluns, dimecres i divendres de 16 a 20 hores), al Sant Joan de Reus (dimarts, dimecres i dijous de 9 a 14 hores. Dimarts i dijous tarda de 16 a 20 hores) i al Verge de la Cinta de Tortosa (dijous laborables de 9 a 14 i de 15 a 19 hores). A banda dels dos centres de la Xarxa de Santa Tecla, el Banc de Sang també posarà en marxa un espai de donació a l’Hospital Pius de Valls, el primer dimarts de cada mes de 10 a 14 hores a partir del 6 de febrer.

Amb l’obertura regular d’aquests espais de donació es vol facilitar la donació de sang a tres poblacions que sumen més de 126.000 potencials donants.

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

Ser major d’edat
Pesar 50 quilos o més
En cas de ser dona, no estar embarassada
Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web donarsang.gencat.cat hi ha preguntes freqüents sobre la donació de sang, així com un cercador que permet buscar els espais de donació més propers a partir del codi postal.