Paco Ibáñez, plat fort del Barnasants a Altafulla

El cantautor valencià, icona del compromís social i polític, actuarà el dia 25 de febrer a La Violeta

Per . Actualitzat el

En la 23a edició del Barnasants, el projecte cultural de cançó d’autor manté l’aposta per descentralitzar la seva programació i teixir aliances i col·laboracions amb pobles i ciutats de fora l’àrea metropolitana de Barcelona. D’aquesta manera, continua programant una part dels seus concerts a Altafulla, en concret el de Paco Ibáñez i el de Rusó Sala & Sakapatú, artistes que actuaran a la sala La Violeta de la localitat del Tarragonès.

Paco Ibáñez actuarà el 25 de febrer a les 19 hores a la sala La Violeta i farà un repàs a la seva extensa carrera musical. El valencià és un referent de la cançó en castellà i tota una icona del compromís polític i social. En el seu repertori ofereix dosis d’amor i llibertat, sense oblidar la lluita contra la violència i la injustícia. La universalitat del seu missatge, que obté dels versos de grans poetes espanyols d’entre els segles XIII i XXI, arriba als temps actuals. La poesia no s’hauria difós amb la mateixa força sense Paco Ibáñez, perquè pocs han cantat millor la dignitat i anhels de la classe treballadora.

Rusó Sala & Sakapatú presentaran el seu últim disc el 8 d’abril a les 19 h, un treball on canten a Víctor Jara i Violeta Parra. La dolça veu de l’empordanesa  Rusó Sala i les sonoritats i harmonies renovades de Sakapatú –amb músics xilens, argentins i peruans residents a Barcelona– presentaran un concert d’homenatge a dos referents poètics amb aires mediterranis i sud-americans.
En total, aquesta nova edició del Barnasants programarà més de 100 concerts del 26 de gener al 14 d’abril reunint un any més el bo i millor de la cançó d’autor dels Països Catalans, Europa i Llatinoamèrica. El gruix principal de la programació està format per artistes dels Països Catalans amb la presentació de diversos projectes molt especials: un tribut de diversos artistes a Ramon Muntaner; un record a les revoltes del 68 de la mà de Joan Isaac; Cesk Freixas farà un homenatge a Pedrolo i Maria del Mar Bonet realitzarà tres concerts a Castelldefels, Vic i Cuba, on tancarà els 50 anys d’escenaris. I, a nivell europeu, el Barnasants presenta un focus centrat en artistes d’Euskal Herria (Muguruza, Junkera, Gotzan i Ordorika) i un cicle de programació italiana encapçalat per una actuació molt especial de Giovana Marini, un dels grans referents de la cançó social italiana.

Enguany, aniversari dels 15 anys de la mort de Manuel Vázquez Montalbán, el projecte cultural vol recordar aquest escriptor, un dels personatges més compromesos amb el pensament crític a través del periodisme, la novel·la negra, l’assaig o les seves innombrables aparicions en diversos mitjans de comunicació. A través de la figura de l’escriptor, el Barnasants es presenta, un any més, com un projecte més enllà de la programació musical, fent gala del pensament crític que caracteritza la proposta: defensant la igualtat de drets, fent una crida a l’inconformisme davant la situació política i social del nostre país, i donant veu a lluites i reivindicacions cada vegada més necessàries en els temps que corren.

En aquesta 23a edició, el Barnasants s’estén cada vegada més i enguany arriba a les 22 sales diferents, la majoria al Principat (Barcelona, Altafulla, Celrà, l’Hospitalet de Llobregat, Gelida, Terrassa, Sant Llorenç d’Hortons, Castelldefels, Vic, Subirats) però també a l’Alguer i Cuba.