La Sínia i Torredembarra impulsen projectes ambientals al Pou de la Torre

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Torredembarra i La Sínia impulsen projectes ambientals de consolidació per a la finca del Pou de la Torre. Durant aquest 2018 realitzaran noves accions de voluntariat i editaran un plafó informatiu de l’espai, perquè les persones que s’hi aproximin puguin conèixer millor les actuacions que s’hi estan duent a terme.

La finca del Pou de la Torre és un terreny al marge dret del riu Gaià, al municipi de la Riera de Gaià, propietat de l’Ajuntament de Torredembarra. En aquesta finca hi ha situat un dels pous que subministrava aigua a la vila de Torredembarra. Des de l’any 2010 hi ha un acord amb l’Associació Mediambiental la Sínia per a la seva custòdia per tal d’impulsar un projecte de millora dels hàbitats i foment del voluntariat i l’educació ambiental. L’acord estableix una durada de 10 anys.
La finca, amb una superfície total de 6.300 m2, té dues parts ben definides i dividides per l’antiga séquia de reg de les hortes de Ferran i Tamarit: la part més propera al riu, que representa uns 5.100 m2 del total, on s’ha intentat recuperar aquest racó del riu Gaià tan amagat i tan sorprenent, s’hi estan duent a terme treballs de recuperació del bosc de ribera, centrades sobretot a eliminar la canya, que s’entesta a colonitzar-ho tot, replantar arbres propis dels rius mediterranis, com ara l’àlber i el freixe de fulla petita i penjar caixes niu als arbres més alts vora el camí que segueix el riu.
I l’altra part del terreny, la més allunyada del riu, d’uns 1.200 m2, on actualment s’està treballant per consolidar un parc per a les papallones, tot i els embats de la calor i la sequera. L’objectiu d’aquest projecte és disposar d’un refugi per a diferents espècies d’insectes, entre aquestes les papallones diürnes, que contribueixi a preservar la biodiversitat i que tingui una funció educativa. Les papallones són fàcils d’observar i tenen un caràcter bioindicador, la seva presència indica un indret amb bona salut ambiental.
Actualment, i gràcies a la participació de diverses entitats, com l’Agrupament Escolta Els Salats de Torredembarra i grups de voluntaris/es, s’han plantat més de 300 plantes de diverses espècies per tal de crear aquest espai.
Cal dir, que s’ha d’entendre aquest espai com un espai natural, no com un jardí, i per tant no hi ha cap sistema de reg d’aquí que el ritme de creixement de les plantacions és més lent. Amb manteniment i la tasca d’aquests grups de persones, es pretén assolir la consolidació de l’espai. També recentment, s’ha instal·lat un hotel per a insectes amb materials reciclats (un palet de fusta, totxanes i malla de galliner). Aquests hotels d’insectes són uns projectes molt interessants perquè combinen la conservació amb l’educació ambiental.