Vilallonga del Camp ret homenatge al cinema amb un museu

Des d’aquesta tardor està ubicat al centre cívic el primer espai d’aquestes característiques a la comarques de Tarragona

Per . Actualitzat el

El primer museu dedicat al cinema a les comarques tarragonines es troba des d’aquesta tardor a Vilallonga del Camp. És de titularitat municipal i està emplaçat en el Centre Cívic. El visitant hi pot trobar material molt divers relacionat amb el setè art, procedent de la col·lecció de Josep Maria Vallès, vinculat a la sala de cinema del municipi des de fa més de quaranta anys.

El Museu del Cinema de Vilallonga del Camp s’estructura en tres apartats. El primer està dedicat a la maquinària de projecció. Hi trobem una dotzena de màquines de projecció de gran format per a exhibició professional, desenes més de petit format per a ús domèstic, cintes de pel·lícula de 70 mil·límetres, de 35 mil·límetres, de 9,5, i altres de Súper 8. S’exhibeixen projectors que funcionaven amb carbó de principis de segle XX i altres més recents com la màquina de projecció del Kursaal de Reus.

Un segon àmbit aplega material gràfic, com pòsters, pasquins, programes de mà, fotografies acolorides, documents de llicències d’emissió de la censura i també un espai dedicat al No-do. Destaca un cartell original de La Guerra de les Galàxies. I el tercer espai està destinat als tres cinemes que ha tingut la localitat: el Nou, l’Edison i l’actual, el Centre Recreatiu.

Un dels espais més interessants és la cabina de projecció antiga del cinema. En un racó de l’entrada hi ha fileres de les primeres cadires que va tenir l’actual cinema de Vilallonga, que han estat repintades. Hi ha una pantalla on s’hi projecten diversos documentals relacionats amb el món del cinema.

El material exhibit en el Museu del Cinema de Vilallonga del Camp s’anirà renovant amb el fons de què disposa Josep Mara Vallès.

El Museu del Cinema de Vilallonga del Camp es pot visitar els dissabtes, diumenges i festius de 18 a 20 hores i entre setmana amb visita concertada per a grups i escoles. En aquest segon cas serien tots els dimarts i dijous de 9 a 12 hores. Per concertar visita cal trucar a l’ajuntament, al 977 84 01 01. Precisament les escoles són un dels públics prioritaris del museu i fins a les vacances de Nadal un total de tres centres escolars l’han visitat.

L’espai
Una subvenció de la Diputació de Tarragona ha permès realitzar les obres de remodelació i adequació de l’espai que ocupa el Museu del Cinema de Vilallonga, ubicat al primer pis del Centre Cívic Municipal.
El precedent d’aquest equipament museístic el trobem fa tres anys, quan el mateix Centre Cívic va acollir una exposició sobre el món del cinema, que commemorava els 50 anys de la sala de cinema del municipi. L’exposició Vilallonga del Camp, un poble de pel·lícula, era un recorregut per aquest mig segle de cinema al poble. S’hi podien veure projectors, cartells i programes de mà de films projectats al Centre Recreatiu, i també s’hi exposaven documents procedents de ’Arxiu Municipal de Vilallonga. Aquell any 2014 també es va publicar un llibre d’història del món del cinema a Vilallonga.

El cinema a Vilallonga del Camp
De cinema a Vilallonga n’hi havia hagut des de principis dels anys vint. Primer amb el Nou, després l’Edison i va ser el 1964 quan els socis del Centre Recreatiu van impulsar la creació d’una sala amb 499 butaques. Aquests dos darrers van coincidir tres anys en funcionament.
El gener del 1990 la sala de cinema del Centre Recreatiu va tancar, però va reobrir deu mesos després quan les instal·lacions van passar a ser propietat de l’Ajuntament perquè el Centre Recreatiu ja no en podia garantir la continuïtat. Coincidint amb el cinquantè aniversari del cinema, el consistori va invertir 70.000 euros en la digitalització de la sala, imprescindible perseguir l’activitat i es va convertir en una de les millors sales de les seves característiques del país. Des dels últims anys s’hi projecten partits de futbol, òperes i ballet i hi ha projectes temàtics, com les Nits del Terror o el cicle de Musicals, que es fa enguany, o el recent cicle de Cinema i censura.

Josep Maria Vallès, la figura clau del Museu
El gran impulsor del Museu del Cinema de Vilallonga és Josep Maria Vallès, vinculat a la sala de cinema del seu poble des dels 12 anys, quan hi va entrar com a ajudant de cabina. Poc després, el 1975 , va passar a ser-ne el maquinista. Ha fet també de projectista al Cinema Monterrosa i a la Sala Cosmos, a Reus, a més d’estar darrere de les projeccions de La Palma, l’Orfeó i el Centre de Lectura a la capital del Baix Camp.
Vallès, un apassionat del setè art, ha reunit al llarg de la seva vida una monumental col·lecció de tot tipus de material cinèfil, inclosos una trentena de projectors. Els més antics són dels primers anys del segle XX, dels que anaven amb carbó, i també en té dels últims que es van fabricar. Una bona part es poden veure al Museu.