La grip, a punt d’entrar en fase d’epidèmia a Catalunya

En la 50a setmana de l’any se n’han registrat fins a 97,6 casos per cada 100.000 habitants

Per . Actualitzat el

Segons les previsions del Pla de Vigilància de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (Pidirac) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la grip entrarà en fase d’epidèmia a Catalunya les pròximes setmanes. Aquest organisme ha registrat en la 50a setmana de l’any fins a 97,6 casos de grip per cada 100.000 habitants. Per tant, Catalunya està a punt d’arribar als 109,4 casos que marquen el llindar epidèmic d’aquesta setmana.

D’altra banda, s’han registrat 169 casos en la població de menys de 4 anys, per cada 100.000 habitants, i 139 per al grup d’entre 5 i 14 anys. Per tant la població infantil ja ha superat el llindar epidèmic.

La incidència de la grip a Catalunya va lleugerament més lenta que a l’estat espanyol, on ja fa dues setmanes que s’ha superat el nivell d’epidèmia.

Durant l’última setmana s’han registrat 6 ingressos hospitalaris de casos greus per virus de la grip als hospitals de la xarxa catalana. Des de la setmana 40 de l’any s’han produït 52 ingressos greus.

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene.

En els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques. La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.

 

Malalties d’hivern