L’independentisme es manté, el PP fracassa i Ciutadans triomfa

El bloc independentista de Junts per Catalunya i ERC, en condicions de repetir Govern malgrat que Inés Arrimadas ha estat la candidata més votada. Puigdemont exigeix a Rajoy l’anul·lació del 155 i poder “tornar al Parlament de Catalunya”.

Per . Actualitzat el

Els resultats electorals d’aquest 21-D, tal com era de preveure, no serviran per solucionar el conflicte polític viscut entre les institucions de Catalunya i l’Estat espanyol. Els comicis més anormals celebrats a Catalunya, marcats per l’aplicació del 155, l’empresonament del candidat d’ERC i l’exili del presidenciable de Junts per Catalunya, deixen un escenari molt similar al que es va produir en les eleccions del 2015.

El bloc independentista, format en l’anterior legislatura per Junts pel Sí i la CUP, manté el seu nombre de suports ara amb les sigles de Junts pel Sí, ERC i la formació cupaire. Entre els tres partits sumen 70 diputats i diputades, fet que els permet tornar a formar un govern sobiranista amb majoria suficient al Parlament. Caldrà veure, però, si repetir un nou govern que busqui la independència per la via unilateral és la fórmula més adient després dels esdeveniments que han tingut lloc Catalunya des de l’1 d’octubre. En aquest bloc independentista la formació encapçalada per Carles Puigdemont ha estat la més votada (34 escons), seguida d’ERC (32 escons) i la CUP (4 escons). Com a gran novetat està el fet que entre Junts per Catalunya i ERC sumen un diputat més que totes les forces unionistes juntes, fet que aporta a aquesta dos partits la possibilitat de governar en minoria sense el suport explícit de la CUP.

A banda del manteniment d’aquesta majoria independentista al Parlament, les eleccions d’aquest 21-D han deixat dues novetats importants. L’electorat ha castigat durament el PP de Garcia Albiol per haver aplicat l’article 155 i, en canvi, ha donat un importantíssim suport a la formació de Ciutadans, encapçalada per Inés Arrimadas. El partit taronja, de fet, ha aglutinat bona part del vot unionista fins a convertir-se en la formació més votada de l’arc parlamentari i, per tant, la que tindrà més representació en forma d’escons (un total de 36). És la primera vegada que un partit espanyolista guanya unes eleccions autonòmiques a Catalunya, amb 1,1 milions de votants.

El PP, de la seva banda, es queda amb una minça representació de 3 diputats (caps d’ells de Tarragona).

El PSC d’Iceta es queda amb 17 diputats, un més que en els comicis de 2015, i continua navegant sense un discurs convincent entre els pols del sobiranisme i l’unionisme.

Quelcom molt similar li ha passat a l’aposta dels Comuns amb Xavier Domènech. Es queden amb 8 escons. Si més no, la seva posició partidària al dret a decidir, que no a la independència, li obre les portes a ser decisius en la possible configuració d’un govern que no aposti unilateralment per la via de la república.

Quant a la demarcació de Tarragona, els resultats són un mirall dels que s’han registrat a nivell català. Amb l’ascens de Ciutadans, la baixada del PP i el mateniment de les forces sobiranistes, sobretot a les poblacions de l’interior. Ciutadans ha estat la formació més votada (6 diputats), seguida d’ERC (5 diputats), Junts per Catalunya (4 diputats), PSC (dos diputats) i Comuns (1 diputat). El PP es queda sense representació tarragonina al parlament. Alejandro Fernández, doncs, deixa de ser diputat.

Puigdemont: “La república catalana ha guanyat la monarquia del 155”

Aquestes eleccions han assolit un rècord històric de participació, superant el 80%, fet que emet “un resultat que ningú no pot discutit”, tal com ha dit des de Brussel·les en la seva compareixença per valorar els resultats electorals Carles Puigdemont. “La república catalana ha guanyat a la monarquia del 155”, ha dit Puigdemont, qui ha destacat que cap dels tres primers partits en aquesta contesa electoral catalana, Ciutadans, Junts per Catalunya i ERC, és un dels grans partits de la política espanyola. El president cessat de Catalunya ha parlat de “bufetada a Rajoy, ja que l’independentisme està millor que fa dos anys, ja que entre Junts pel Catalunya i ERC sumem un diputat més que totes les forces unionistes juntes, fet que ens dona una autonomia d’acció que no teníem abans”, deixant la porta a governar sense la necessitat d’un suport explícit de la CUP. “Eren unes eleccions preparades perquè guanyès l’unionisme. Però l’únic que han aconseguit és redistribuir el seu pes. Perquè la majoria absoluta està en l’independentisme i en els partits que demanem un referéndum”.

El president cessat ha insisit que “els catalans han dit no al 155, la recepta de Rajoy no ha funcionat i ha empitjorat les coses. El problema el té el senyor Rajoy, no el té el poble de Catalunya. És per això que a partir de demà mateix el 155 s’ha d’anul·lar, s’ha de treure la gent de la presó i permetre que tots tornem al Parlament de Catalunya, que és on la gent de Catalunya ens vol. Jo al senyor Rajoy, si em truca, li agafaré el telèfon. Tot i que quan vaig ser escollit president no es va dignar a trucar-me”.

Ara caldrà veure els possibles pactes entre formacions per configurar govern. Hores d’ara, la persona que ho té més viable per ser el nou president de la Generalitat és Carles Puigdemont, líder de la formació independentista amb més diputats, si bé no és descartable altres opcions davant l’excepcional situació de l’expresident català, a Brussel·les, i l’empresonament preventiu d’Oriol Junqueras, candidat de la segona força sobiranista ERC.

Es poden consultar totes les dades electorals, tant generals com per demarcacions, a  l’enllaç de la Generalitat de Catalunya

 

Aquí els resultats de la circumscripció de Tarragona: