Videovigilància pionera a la Part Baixa

20 càmeres controlen a temps real tot el que passa en una de les zones més transitades de la capital tarragonina

Per . Actualitzat el

Una vintena de càmeres estratègicament ubicades ja vigilen els carrers de la Part Baix de la ciutat de Tarragona, per on cada dia passen aproximadament  unes 15.000 persones i uns 20.600 vehicles. Aquesta setmana hem visitat la sala de control de la Guàrdia Urbana acompanyats del regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Villamayor, que ens ha explicat el funcionament d’aquest dispositiu innovador que s’aplica en aquesta zona de la capital tarragonina com a «prova pilot» i que s’allargarà durant tot l’any 2018. La posada en marxa d’aquest sistema de videovigilància té una doble funció: per un costat, actua com a sistema preventiu que permet conèixer a temps real tot allò que està succeint a la Part Baixa de la ciutat i, per l’altra, constitueix una eina probatòria davant d’una infracció de les Ordenances Municipals o de fets delictius que es puguin produir en els carrers on les càmeres estan instal·lades. La videovigilància funcionarà els 365 dies de l’any les 24 hores del dia i permet controlar, entre d’altres espais, l’entorn del Palau Firal i de Congressos, l’Estació de Ferrocarril, el Port Marítim de Tarragona, l’aparcament de La Pedrera, l’Institut Municipal de Serveis Socials, la Parròquia de Sant Joan Baptista, els dos centres regionals de la zona, parades de transport públic d’autobusos i parades de taxi.

El regidor Villamayor destaca la importància que aquesta instal·lació de càmera pot tenir «en les investigacions policials», ja sigui per identificar responsables d’actes delictius com accions vandàliques o incíviques. «El que volem és que el 2018 serveixi de prova pilot d’aquest sistema de videovigilància», afegeix Villamayor, que recorda que la posada en marxa de la videovigilància a la Part Baixa va ser oportunament presentada davant la Junta Local de Seguretat, que aglutina tots els cossos de seguretat que operen a la ciutat de Tarragona, així com davant de les entitats veïnals i les associacions de comerciants i operadors d’establiments d’oci que hi ha a la zona. «D’acord amb els resultats que doni aquesta prova pilot i a la sensació de seguretat que aporti a la ciutadania s’analitzarà la conveniència d’estendre aquesta eina de vigilància a altres zones de la ciutat», apunta el responsable de seguretat ciutadana. «El que volem és apropar aquesta iniciativa al conjunt de la ciutadania i donar a conèixer la comissaria de la Guàrdia Urbana, que és l’edifici que aplega els professionals que vetllen per la seguretat ciutadana sota l’empara de l’Ajuntament de Tarragona».

El sistema de videovigilància a la Part Baixa de Tarragona disposa de l’autorització de la Direcció General de la Policia de la Generalitat de Catalunya, i és la Prefectura de la Guàrdia Urbana de Tarragona la responsable de la custòdia del sistema de vigilància i de les imatges registrades. De conformitat amb la llei, les gravacions obtingudes seran destruïdes en el termini màxim d’un mes de la seva realització, llevat en les excepcions previstes per la legislació. Tothom té dret a sol·licitar l’accés a les gravacions en les quals presumeixi que hi figura, i pot sol·licitar la seva cancel·lació presentant una sol·licitud davant de l’Ajuntament de Tarragona.