Què cuinarem per festes?

Mercats i establiments d’alimentació ja estan a punt per a la campanya nadalenca

Per . Actualitzat el

L’arribada del Nadal és sinònim de consum. Ho és a les botigues de regals, de tecnologia, de joguines i de roba, però també ho és especialment als mercats i a les cadenes especialitzades en alimentació. Aquest hivern totes les previsions apunten que els tarragonins i tarragonines ens gastarem més diners en la cistella de Nadal (es preveu un increment del 3% en relació al Nadal de 2016) i, a més, ho farem sobretot en productes frescos i de proximitat. Al renovat Mercat Central de Tarragona ja es comença a viure el moviment previ a l’arribada de les festes, «sobretot perquè es comencen a rebre encàrrecs», tal com assegura la presidenta dels paradistes, Maria Virgili. Un any més, el marisc, el xai, el cabrit i els dolços, acompanyats sempre de bons vins i caves, presidiran les taules de la gran majoria de famílies de casa nostra.

Com és tradició, bona part del Nadal es viu amb la família i amics al voltant d’una taula. És per això que el menjar i el beure prenen una especial importància aquests dies a la gran majoria de llars. Tot indica que aquest 2017 els tarragonins i les tarragonines serem més esplèndids en la despesa dedicada a la compra pels àpats festius. Segons Caprabo, cadena de supermercats amb presència a tot Catalunya, la previsió és que la depesa dels consumidors en la cistella de Nadal sigui aquest any un 3% superior respecte a l’any anterior. De les previsions sobre la compra de Nadal per aquest any, destaca que els tarragonins continuarem fent compres molt tradicionals en les quals els productes com la gamba, el xai lletó, el pernil, els dolços i els vins escumosos seguiran sent els productes amb més creixement de vendes respecte als mesos previs.
A més de les compres habituals, també s’espera un especial increment dels productes produïts i elaborats en el nostre entorn més proper: els productes de proximitat. En aquest sentit, els olis de proximitat de les cinc DOP catalanes incrementaran el seu consum per sobre del 5%.

Producte fresc
A les peixateries el marisc és el producte que es preveu que registri major creixement respecte a l’any anterior i que dobli les seves vendes. De manera més concreta, la gamba, els escamarlans, les ostres i el rei de la taula, el llamàntol, es revelen com els productes amb més nivell de consum en aquestes dates. El rap i el lluç són productes tradicionals que també incrementaran la seva demanda.
En el segment de la carn, tindran especial protagonisme el xai lletó i el cabrit. Aus com la perdiu, la pularda, el capó i el pollastre de corral, tindran més demanda en aquestes dates sota encàrrecs específics de clients als seus establiments de confiança.
Aquest any també es preveu un increment en els encàrrecs de farcits i rostits, productes ja preparats que faciliten les tasques a la cuina.  Però, pel que fa als plats preparats, cal destacar l’encàrrec cada vegada més alt que es fa de canelons. El consum d’aquest plat principal del Dia de Sant Esteve està registrant un augment constant, sobretot dels canelons elaborats de manera tradicional i de proveïdors de proximitat.
A la xarcuteria, el producte estrella és el pernil i seguirem veient l’augment de la tendència d’anys anteriors de demanda de productes gourmet i delicatessen. Els formatges internacionals, a més dels ibèrics, els patés i els fumats també acompanyen de manera rellevant la taula dels consumidors aquest Nadal 2017.

Postres
Com a postres, els clàssics torrons continuen sent els preferits, amb el de Xixona al capdavant. Igualment, cada any la varietat d’aquest tipus de postres típics nadalencs és més àmplia i innovadora, inclòs un major assortiment de bombons i polvorons, i el tradicional Tortell de Reis a les pastisseries.

Escumosos i vins DO
Els vins escumosos i caves incrementen les seves vendes un 300% respecte als mesos anteriors, i s’esperen creixements mitjans del 3% respecte a l’any anterior. Així mateix, la gent aposta pels vins amb D.O., que representen el 35% de la venda de tota la categoria. En begudes d’alta graduació, la ginebra és la que està de moda en els darrers anys a totes les cases.