El taller ocupacional de la Fundació Estela per la Discapacitat es llueix amb un ‘lipdub’

Per . Actualitzat el


El Taller Ocupacional de la Fundació Estela per la Discapacitat de la Xarxa de Santa Tecla ha donat a conèixer aquesta setmana un vídeo musical protagonitzat pels usuaris i usuàries de l’entitat amb motiu del primer aniversari de les noves instal·lacions. El vídeo Lipdub, publicat a la página web de l’entitat i a les xarxes socials, permet conèixer les instal·lacions del centre inaugurat a finals de 2016 amb la participació de la vuitantena de persones amb discapacitat intel·lectual que a diari hi reben atenció a través del Servei de Terapia Ocupacional (STO) i el Servei d’Inserció i Ocupació (SOI). El vídeo està fet amb la base musical del tema Viu-la del grup català Filippo Landini, el qual s’ha mostrat entusiasmat amb la iniciativa de la Fundació tarragonina.

Anna Torras, monitora del STO Fundació Estela, afirma que «el projecte va sorgir perquè els usuaris del centre són amants dels videoclips i de la música actual. Sempre dèiem que un dia podriem realitzar un vídeo on ells fossin els protagonistes i vam començara mirar-nos lipdubs… fins que se’ns va ocórrer ensenyar les nostres noves instal·lacions en el seu primer any a través d’un vídeo simpàtic i, de passada, fer realitat un somni de tots ells». El lipdub s’ha fet amb la cançó Viu-la del grup català Filippo Landini, «ja que el significat de la seva lletra és important per al nostre col·lectiu. És emotiva i et fa pensar que no necessites gaire cosa per ser feliç. L’experiència ha esrtat una gran motivació per a les persones que atenem al centre i amb una participació extraordinaria dels usuaris, dels treballadores, de l’equip tècnic i de l’equip de comunicació de la Xarxa de Santa Tecla».
Helena Gómez, responsable del STO diu que «arran del canvi d’instal·lacions volíem fer extensiu el nostre entusiasme. Hem guanyat qualitat de vida. Tant les persones que atenem com tot l’equip de treballadors ens sentim gratificats per gaudir dels avantatges que ens aporta el nou centre. Disposem de nous espais de treball per a desenvolupar eràpies específiques com ara la sala multisensorial, noves tecnologies, la pissarra digital, sales polivalents, un gran menjador i, sobretot, tot adaptat i sense barreres arquitectòniques».
Més enllà dels moments divertits que ha comportat la realització del vídeo, aquest ha apostat beneficis terapèutics als usuaris en els camps de l’’autoestima i la felicitat, així com el sentiment de pertinença a un grup o el reforç de la d’identitat personal a través d’imatges i sistemes audiovisuals. «El lipdub, a més, pretén generar un efecte de consicència social, fer visible qui sóm i trencar estigmes relacionats amb el col·lectiu de la discapacitat Intel·lectual», apunta la reponsable del taller ocupacional de la fundació.