La Costa Daurada supera el rècord de pernoctacions turístiques

De gener a octubre s’han registrat més de 20,2 milions de pernoctacions, un 5% més respecte al mateix període de l’any passat

Per . Actualitzat el

Fins a l’octubre a la Costa Daurada ja s’han assolit els 20,2 milions de pernoctacions, una dada que suposa superar els 19,7 milions de tot el 2006, el millor any de la història fins enguany. El president de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Eduard Farriol, valora molt positivament aquesta xifra i manifesta que “hem complert les expectatives, tal com vam preveure a l’inici de temporada, quan vam pronosticar que enguany seria bo per al turisme a la Costa Daurada. Creiem que acabarem amb un creixement d’un 5%, aproximadament, en les pernoctacions respecte a l’any passat”.

Més concretament, durant els deu primers mesos de l’any, als tres principals municipis turístics del centre de la Costa Daurada: Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, l’augment ha estat del 6%. Només aquestes tres destinacions han aportat més de la meitat de les pernoctacions, 11,9 milions, segons les dades facilitades per l’Observatori Turístic del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT).

Farriol afegeix que “tot i això, ha estat un any molt complicat, es va apujar la taxa turística de forma sobtada als apartaments turístics; ha nascut la “turismefòbia”, hi ha un creixement de l’allotjament turístic il·legal i no reglat; vam patir els atemptats de Cambrils i Barcelona i, ara, la inestabilitat política”. Així doncs, “amb tot aquest context difícil, hem d’estar satisfets. Tots els esforços en promoció i les inversions per millorar l’oferta d’allotjament i en oferir nous productes i serveis segueixen donant els seus fruits.”

El mercat nacional segueix sent el més important de la Costa Daurada. Segons les dades facilitades per l’Observatori Turístic del PCT, de gener a octubre, hi ha hagut més de 9,7 milions de pernoctacions d’aquest mercat, amb un creixement de l’1,5%; el mercat francès se situa en segona posició amb més de 2,4 milions (+0,9%); en tercer lloc, el britànic amb 2,2 milions (-4,6%). La resta de mercats amb més presència a la destinació són:

•    Rus: 1,3 milions de pernoctacions (+27,4%)

•    Holandès: 1,2 milions de pernoctacions (+10,7%)

•    Alemany: 795 mil pernoctacions (+11,1%)

•    Irlandès: 738 mil pernoctacions (+20,7%)

•    Belga: 400 mil (+1%)

•    Italià: 100 mil (+18,1%)

Gairebé tots els mercats han crescut, excepte el britànic. Per això, Farriol “es mostra sorprès”. Enguany hi havia molts vols des del Regne Unit fins a l’Aeroport de Reus, així que, segons el president de la FEHT “una de les possibles causes a què podem atribuir aquesta davallada pot ser deguda al fet que molts d’aquests viatgers s’allotgin en establiments no reglats. Cal analitzar-ho bé i continuem reclamant a les Administracions que comencin a actuar per solucionar aquesta problemàtica”.

Farriol també s’ha mostrat molt satisfet perquè tots els tipus d’allotjament de la Costa Daurada, tant hotels, com càmpings i apartaments, “han millorat la seva taxa d’ocupació”. Segons les dades facilitades per l’Observatori Turístic del PCT, de gener a octubre, els establiments hotelers han rebut un 7% més de pernoctacions, els càmpings, un 4% més, i els apartaments, un 2% més.

Octubre, 2% de creixement

També cal destacar que, durant el mes d’octubre, tot i la inestabilitat política viscuda, les pernoctacions a la Costa Daurada han augmentat un 2% respecte al mateix mes de l’any passat. Als municipis del centre de la Costa Daurada: Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, el creixement ha arribat al 4%.

Sobre aquest tema, Farriol afirma que “qualsevol inestabilitat, sigui del tipus que sigui, afecta directament o indirectament al turisme.” Tanmateix, conclou que “de moment a la Costa Daurada, durant el mes d’octubre en nombres absoluts no s’ha notat”. Però, ha destacat unes dades que cal tenir en compte, ja que “les pernoctacions del mercat nacional han sofert una davallada d’un 6,5%, i les del mercat francès també han caigut un 6,8%. Aquests són els dos mercats més propers i principals”.

La Costa Daurada prepara la temporada 2018 a les principals fires europees

El sector turístic de la Costa Daurada, tant membres de la FEHT com dels Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca, han assistit fa alguns dies a una de les principals fires turístiques més importants a nivell mundial, la World Travel Market (WTM) que se celebra a Londres. Per a la Costa Daurada, el britànic és un mercat molt important, ja que es tracta del segon estranger. Així, l’any 2016 va representar el 12% de tots els turistes rebuts. Segons el president de la FEHT, Eduard Farriol, “hem pogut comprovar de primera mà quines són les intencions dels principals touroperadors britànics de cara l’any vinent”. De moment, “sembla que rebrem aproximadament el mateix nombre de turistes britànics, ja que les reserves segueixen el seu ritme habitual per aquestes dates”. A més, també s’ha vist l’interès per realitzar operacions a la Costa Daurada de cara l’estiu 2018 per part de touroperadors d’Alemanya i alguns països de l’Europa de l’Est.
Tot i això, Farriol assegura que hi ha diversos factors que poden afectar la Costa Daurada l’any 2018 com són “el retorn de mercats competidors com Turquia, Egipte o Tunísia, amb grans ofertes, a més de la inestabilitat política que estem vivint”.

Rimini i París, dues fites europees importants

Membres de la FEHT també han assistit darrerament a altres dues cites imprescindibles del sector turístic, com són les principals fires turístiques de França -la IFTM de París- i d’Itàlia -la TTG Incontri de Rimini-.

Pel que fa a aquestes dues cites, l’actuació ha estat diferent. Mentre el mercat francès està molt consolidat i és el principal mercat estranger de la Costa Daurada; el mercat italià, tot i la seva proximitat, no acaba de fer el salt que es desitja. Així, durant la fira italiana, els representants de la FEHT es van dedicar a obrir noves converses amb touroperadors per explicar les bondats de la destinació. Tot i això, enguany ha estat un bon any pel mercat italià, ja que segons les xifres acumulades fins a l’octubre que facilita l’Observatori Turístic del PCT, hi ha hagut un creixement del 18% en pernoctacions, respecte al mateix període de l’any 2016. El president de la FEHT, conclou que “l’italià és un mercat en potència per a la Costa Daurada. Creiem que gràcies a l’oferta combinada de Ferrari Land i PortAventura, juntament amb la modernització de la planta hotelera, podem veure créixer exponencialment aquest mercat properament. També és una bona notícia de Costa Cruceros segueixi apostant pel Port de Tarragona”.

Pel que fa al certamen de París, la IFTM 2017, que va tenir lloc del 26 al 29 de setembre al recinte Firal Paris Expo Porte de Versailles, les reunions de treball amb els diferents actors turístics van anar encaminades en seguir fidelitzant al principal visitant estranger de la Costa Daurada.

La FEHT i els Patronats de Turisme: treballant junts per la Costa Daurada

La FEHT, Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, aglutina el sector empresarial de l’allotjament i la restauració de la província de Tarragona. El seu objectiu principal és satisfer les necessitats dels professionals i les empreses d’aquests sectors, així com promoure l’àmplia i variada oferta d’allotjament existent en aquesta demarcació. Aquesta acció comercial s’executa en una sinergia exemplar entre el teixit empresarial i el sector públic, més concretament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca, la qual cosa representa una col·laboració única a Catalunya.

Integra les següents organitzacions professionals: l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona; l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l’Associació d’Hotels de Tarragona; l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre; l’Associació d’Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada i l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre. PortAventura World també és soci de la FEHT com a empresa turística estratègica de la zona.

La FEHT està estretament lligada al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta federació exerceix de nexe entre els empresaris i la innovació i recerca per a la millora de la competitivitat i excel·lència del sector turístic a la província de Tarragona. www.feht-turisme.org