La transformació digital centra la 20a edició de la Jornada d’Empresa & Humanitats

Experts analitzen com el nou escenari tecnològic obliga a fer evolucionar el model de negoci de les empreses per ser més competitives

Per . Actualitzat el

La 20a Jornada d’Estudi per a Empresaris que organitza l’Associació Empresa & Humanitats, que s’ha celebrat a l’Hotel Termes Montbrió, ha reflexionat al voltant del procés de transformació digital que actualment viuen empreses de tots els sectors. La robotització, les noves formes de comercialització i marketing digitals, l’internet de les coses i com afecta tot plegat als valors de les organitzacions i a les relacions humanes que s’hi desenvolupen han estat els temes que diversos experts han posat sobre la taula davant d’una seixantena d’empresaris de les nostres comarques.
Com a conclusió general, compartida per tots els ponents, la constatació que la transformació digital és un procés irreversible que no es redueix a un canvi tecnològic, sinó que és un replantejament en profunditat del model de negoci que obliga a adoptar canvis en l’estructura, els processos i l’estratègia comercial i de comunicació de les empreses. Un procés que, a més, cal afrontar amb urgència per continuar sent competitius.

Un procés irreversible
La jornada l’ha inaugurat el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que ha assegurat que ‘una societat digital ha de parlar un llenguatge únic, per això des de les administracions hem d’impulsar el desenvolupament digital a totes les capes de la societat’. Poblet ha posat com a exemple el lideratge de la Diputació en la introducció d’aquests canvis, convençut que ‘una administració digital és més fiable, més àgil i més transparent’. Segons el president de l’administració provincial, la transformació digital ‘és un nou model que ha vingut per quedar-se, i una oportunitat per fer les coses millor’. La primera conferència ha anat a càrrec de Juan Carlos Ureta, president de Renta 4 Banco, que ha defensat que ‘la transformació digital es un driver d’inversió fiable, amb retorn, perquè és economia real i és fonamental perquè l’economia sigui competitiva’.
En aquest sentit, Ureta ha explicat que ‘nosaltres hi apostem buscant sempre projectes ben gestionats i ben capitalitzats, fugint de jocs financers’. A judici d’Ureta, però, ‘el sistema bancari tradicional no està pensat per invertir en transformació digital, a la zona euro hi ha massa poc capital risc per recolzar financerament el creixement d’aquest sector’.
Pel que fa a la situació econòmica, el president de Renta 4 ha posat en valor que ‘l’economia espanyola ha guanyat en competitivitat gràcies a la reforma laboral i la reestructuració bancària’, tot i que ha advertit que ‘és fràgil, perquè el creixement s’ha de finançar des de fora, depenem massa del finançament exterior’.

Taula rodona amb consultors
El segon plat del matí ha estat una taula rodona amb 4 representants d’empreses especialitzades en transformació digital. El primer en intervenir ha estat Pablo Martín, president i fundador del Grup Izertis, que ha assegurat que ‘la transformació digital és transformació del model de negoci: informatitzar una cooperativa de taxis no és transformació digital, crear Uber sí ho és’. Martín ha compartit amb els assistents la seva visió que ‘hem de cocrear les solucions digitals amb els clients, les empreses d’un sector que saben quins problemes tenen i que busquen respostes digitals’. El president d’Izertis està convençut que ‘del diàleg amb ells surten les solucions que podem aportar els consultors en transformació digital’.
Per la seva banda, Josep Anton Aliagas, CEO de Digital Investments and Strategies, ha reflexionat sobre la necessitat que ‘les empreses han d’impulsar els canvis que necessiten, perquè coneixen el seu sector.
Han de sumar al coneixement sectorial la mentalitat digital, orientant sempre les seves accions als clients, amb visió de futur i capacitat estratègica constant, i valorant les oportunitats de nous mercats que s’obren gràcies a les noves connexions’. La tercera ponent ha estat Mireya Holthoefer, directora de comunicació del Grupo Castilla, que ha posat l’accent en el factor humà. Holthoefer reivindica que ‘tots aquests canvis els han de materialitzar
les persones. Per tant, hem d’analitzar bé com els assimilen i com els afronten. Pensar en les persones és clau perquè aquest procés es faci bé. Això vol dir crear nous entorns de treball on la col·laboració
sigui fluida, amb nous plans de carrera que satisfacin els millenials, en els que es permeti treballar per projectes, amb organitzacions menys jeràrquiques’. ‘
Per acabar aquesta taula rodona, el Cap de Producció de T-Systems, Manuel Gutiérrez, ha posat el focus en que ‘la transformació digital ens obliga a parar i reflexionar’. Segons Gutiérrez, ‘cal revisar tots els processos a fons, escurçant distàncies entre producció i venda’. ‘És una oportunitat per millorar l’eficiència i la racionalització de tot el que fem en el si d’una empresa’, ha conclòs.
Després de la taula rodona ha estat el torn de Josep González, president de PIMEC, que ha posat de relleu que ‘és un contrasentit que parlem de transformació digital i molts polígons no tinguin fibra òptica, perquè una companyia que té el monopoli, que té problemes de capacitat d’inversió’. González té clar que ‘la transformació digital no pot esperar, perquè les empreses que no la facin no són competitives, però si no tenim les infraestructures necessàries arrossegarem un handicap de competitivitat que farà mal a les empreses’.
La jornada ha acabat amb una xerrada de Lluís M. Fargas, vicepresident de l’Àrea de Fiscalitat i Desenvolupament Corporatiu d’Arconic, sobre el procés de separació d’aquesta companyia de la seva matriu, Alcoa. Com a cloenda, Josep Andreu, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, ha subratllat la importància per al teixit empresarial del territori d’emprendre la transformació digital per continuar sent competitius.