L’atenció primària de Calafell, pionera en la detecció de trastorns alimentaris en menors

L’Àrea Bàsica de Salut de la Xarxa de Santa Tecla crea un protocol per donar resposta a l’increment de casos en nens i nenes d’entre 7 i 14 anys

Per . Actualitzat el

Ara fa 4 anys, des de l’equip d’infermeria pediàtrica de l’ABS de Calafell de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla es va notar un repunt preocupant dels trastorns alimentaris en nenes d’entre 7 i 14 anys. Aquesta percepció anava acompanyada de la inquietud per no disposar d’unes pautes que permetessin abordar aquests casos amb actuacions que anessin més enllà de la derivació a les consultes especialitzades, les quals en aquell moment sovint es trobaven desbordades. Amb aquesta inquietud compartida, van iniciar un treball conjunt per desenvolupar pautes que els permetessin donar resposta a aquests casos d’una manera consensuada i efectiva. Va anar prenent cos, així, un document que ha esdevingut el primer protocol de diagnòstic precoç i seguiment dels TCA dins l’àmbit de l’atenció primària de tot el país.

«Els trastorns de la conducta alimentària afecten uns 28.000 nois i noies a tot Catalunya. Parlem, principalment, d’anorèxia i la bulímia nerviosa, però també del trastorn per afartament», explica la pediatra del CAR de Calafell Carmen Arteaga. Es van començar a detectar, segons la facultativa,  «problemes de dèficit alimentari». Aquests trastorns poden tenir conseqüències molt greus, tant des del punt de vista físic –perquè comporten pèrdua de pes, anèmia, disminució de calci i ferro, baixades de sucre, desaparició de la regla, desnutrició severa però també sobrepès i obesitat– com psicològic, ja que solen estar associats a un malestar emocional, una depressió… «Una de les coses que més ens cridava l’atenció era que es produïa en nens, i sobretot nenes, cada cop més petits i no tenien a veure amb una situació socioeconòmica familiar negativa sinó a trastorns psicològics», assegura Arteaga.

Signes d’alarma
La porta d’entrada d’aquests casos a l’atenció primària en el cas de Calafell ha estat el programa Salut i Escola, que impulsa el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Sílvia López, infermera responsable d’aquest programa al municipi, explica que «gràcies als contactes que establim periòdicament amb els centres escolars podem detectar algunes conductes que ens fan sospitar que hi pot haver algun problema relacionat amb l’alimentació. Ara fa quatre anys la detecció d’aquests possibles casos per part de l’atenció primària, si es produïa, acabava derivada als centres especialitzats» que, en el cas del Baix Penedès i el Tarragonès, té com a centre de referència la Unitat de Rehabilitació de Trastorns Alimentaris  (URTA) ubicada a l’Hospital Joan XXIII.
Míriam Raventós, infermera de pediatria del CAR de Calafell, explica que quan un menor arribava a la consulta especialitzada en la majoria dels casos es demanava un ingrés perquè la situació ja era molt preocupant. «Vam creure que el que calia era treballar en la detecció precoç d’aquests casos per evitar que arribessin tan avançats. El que va fer saltar totes les alarmes i ens va fer posar fil a l’agulla va ser el cas d’una noia per a la qual es va establir una espera de tres mesos per a la consulta especialitzada. Vam veure que allò no era possible i que calia fer alguna cosa».
En aquell moment, un equip de  cinc infermeres i dos pediatres va començar a treballar per fer de l’atenció primària, concretament de l’àrea de pediatria, un punt de detecció d’aquestes malalties. Gisela Garcia, infermera del CAR de Calafell, assegura que «des de la primària disposem de les eines per detectar abans que ningú una possible problemàtica relacionada amb l’alimentació en els infants». En el cas de Calafell hem demostrat que una bona coordinació és fonamental en un treball tan transversal com aquest. D’una banda, el programa Salut i Escola, que ha estat un puntal fonamental perquè les seves responsables ho fan bé i la comunicació funciona; i, d’una altra banda, des de l’àrea de pediatria hem definit les eines que ens calen per abordar aquests casos quan encara són incipients, fer-ne el seguiment i, en la majoria dels casos, evitar l’ingrés en les unitats especialitzades. I tot des de la sanitat pública, amb contacte directe amb les famílies i amb els infants i adolescents».

Protocol i consulta especialitzada
Tot aquest treball conjunt i posada en comú d’inquietuds es va traduir en l’elaboració d’un protocol d’actuació per al diagnòstic precoç i seguiment dels TCA a l’atenció primària. «Es tracta d’un document elaborat per membres dels equips de pediatria i d’infermeria pediàtrica del CAR Calafell i Segur de Calafell amb el qual hem establert les pautes per saber com hem d’actuar quan ens arriba un possible cas de trastorn alimentari», explica Regina Rabell, infermera de pediatria de Segur de Calafell.
A banda del protocol, des del passat mes de maig està en marxa una consulta específica en la qual s’atenen exclusivament aquests casos. L’empatia, la confiança amb els  menors i la implicació en el seu seguiment són les claus de volta d’aquest servei. «La consulta és oberta tots els divendres de 15 a 16 hores per facilitar l’assistència d’aquests nois i noies fora de l’horari escolar», explica Antònia Sànchez, infermera de pediatria del CAR de Calafell. «Estem molt contentes de tot el treball fet durant aquests quatre anys, tant des de la consulta com pel que fa a l’elaboració d’aquest protocol, ja que en ens permet donar atenció a aquests nens i nenes i a les seves famílies i evitar que aquests trastorns es cronifiquin i esdevinguin un problema més greu».

Reconeixement  
Recentment, l’equip ha participat en el X Congrés de l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica on van presentar aquest projecte amb una intervenció que va merèixer el reconeixement a la millor ponència del congrés.
A partir d’ara, un cop el protocol ha estat aprovat per la direcció mèdica i les àrees de pediatria i atenció primària, l’objectiu és implementar-lo a tota la Xarxa Sanitària de Santa Tecla perquè esdevingui un document del qual es puguin servir tots els professionals implicats en l’abordatge d’aquests trastorns des de l’atenció primària.

 

Què són els TCA i com prevenir-los?

Els trastorns del comportament alimentari poden ser causats per diferents motius, entre d’altres per la pressió social i dels mitjans, que ens indueix a estar prims i també musculats, a pensar que una estètica determinada ens pot portar la felicitat i l’èxit. El trastorn sol venir quan es mira de controlar el pes amb mesures que perjudiquen la salut i la preocupació per l’aspecte físic esdevé una obsessió.

Els trastorns de comportament alimentari més habituals a la societat europea actual són l’afartament (menjar compulsivament), l’anorèxia (intensa por no només al sobrepès sinó també a tenir un pes normal), la bulímia (la persona que la pateix no té cap control en allò que menja) i l’ortorèxia (comportament obsessivocompulsiu pel menjar sa).

Com evitar-los
La prevenció en la infància és clau i la família ha d’estar alerta davant d’un possible cas. Un dels principals símptomes és que els hàbits d’alimentació s’alteren, i la relació de l’afectat amb els seus familiars canvia. Per això alguns consells per prevenir-los són:

· Fer almenys un àpat en família al dia
· Menjar sense televisió ni dispositius mòbils
· Que tots els membres de la família mengin el mateix