Santa Tecla incorpora el darrer avenç tecnològic en la prevenció de la legionel·la

El nou sistema Legiopack impedeix la presència del bacteri a la xarxa d’aigües sanitàries sense l’ús de productes químics

Per . Actualitzat el

L’hospital de Santa Tecla instal·la el sistema Legiopack per prevenir casos de legionel·la sense fer ús de productes químics. L’aparell elimina el bacteri incidint en la temperatura de l’aigua, ja que la legionel·la no sobreviu a temperatures superiors als 70 graus. Mar Martínez, de l’empresa Micronela, explica que «aquesta màquina fa la pasteurització de l’aigua de manera constant per eliminar la legionel·la».

La legionel·la és un bacteri que viu a l’aigua en unes temperatures determinades amb el rang de creixement més favorable de 37 a 42 graus però que comença a morir a partir d’uns 60 graus. Per aquest motiu, el sistema escalfa l’aigua dels circuits tancats fins als 70 graus i després la torna a refredar perquè pugui ser utilitzada. «La novetat del sistema és que incorpora un bescanviador de plaques gràcies al qual refredem l’aigua amb la mateixa aigua d’entrada. O sigui que aconseguim refredar-la sense barrejar aigües», ens explica la Mar Martínez.

Eliminar el bacteri de la legionel·la amb mètodes físics és molt més sostenible que fer-ho a partir de tractaments químics. «Tens una aigua tractada que moltes vegades no pots llençar a les clavegueres i que té productes àcids que fan malbé les instal·lacions…», comenta la Mar Martínez i recorda que, gràcies al sistema Legiopack, «ens és igual l’aigua que vingui, no en canviem les característiques».

L’aparell instal·lat al centre sanitari tarragoní treballa amb una capacitat de 8.000 litres a l’hora però no és el més gran que l’empresa té en funcionament. A l’hospital de Bellvitge s’utilitzen dos equips que donen 14.000 litres a l’hora. «L’equip es dimensiona en funció de la necessitat de la instal·lació», comenta la responsable de Micronela, una empresa que és pionera en eliminar la legionel·la sense fer ús de tractaments químics. En aquest sentit, el sistema de tractament físic és molt eficient perquè permet un estalvi d’aigua i un estalvi d’energia. Això es deu al fet que no requereix fer purgues d’aigua ni buidar tot el sistema un cop a l’any per netejar-lo.

El sistema Legiopack es pot emprar en qualsevol instal·lació que funcioni amb retorn d’aigua calenta sanitària. El 90% dels aparells que l’empresa té en funcionament estan en centres de salut perquè és on hi ha la població de risc, però també és aplicable a hotels, poliesportius o altres espais de grans dimensions. Un exemple que ens posa la Mar Martínez és el vestidor del Barça, en el qual també han instal·lat un d’aquests aparells. I a Tarragona, la residència Santa Tecla Ponent també té un sistema que funciona igual. La incorporació d’aquest sistema a l’Hospital de Santa Tecla forma part d’un projecte integral per a la millora de les aigües sanitàries del centre assistencial.

 

Què és la legionel·la?

La legionel·la és una bacteri que pot viure dins d’amebes en ambients naturals. Les espècies de legionel·la són agents causals de la malaltia dels legionaris en humans i la forma menor, febre de Pontiac. La transmissió de Legionel·la és mitjançant la inhalació d’aerosols que contenen petites gotes amb els bacteris. Les fonts comunes inclouen torres de refrigeració, sistemes domèstics d’aigua calenta, fonts, i disseminants similars que usen l’aigua potable. Les fonts naturals de Legionel·la inclouen basses d’aigua dolça i cales.

Els símptomes inicials són similars a la grip, incloent-hi febre, calfreds i tos seca. Els estadis avançats de la malaltia provoquen problemes amb el tracte gastrointestinal i el sistema nerviós i condueixen a diarrea i nàusea. També poden presentar uns altres símptomes avançats de pneumònia.

La malaltia generalment no causa problemes sanitaris greus a la majoria dels individus sans i només sol causar símptomes greus en aquells amb un sistema immunitari compromès i especialment en gent d’edat avançada. Consegüentment, es busca activament en els sistemes d’aigua d’hospitals i cases d’assistència.

La temperatura afecta la supervivència de legionel·la de la següent manera:

        70 a 80 °C – Rang desinfectant.

        A 66 °C – Legionel·la mor en 2 minuts.

        A 60 °C – Legionel·la mor en 32 minuts.

        A 55 °C – Legionel·la mor en 5 o 6 hores

        50 a 55 °C – Legionel·la pot sobreviure, però no  multiplicar-se.

        20 a 50 °C – Legionel·la rang de multiplicació.

        35 a 46 °C – Rang de multiplicació òptim.

        Sota dels 20 °C – Legionel·la pot sobreviure, però no multiplicar-se i resta inactiu.