Rajoy dissol el Govern i el Parlament de Catalunya i convoca eleccions per al 21 de desembre

El president de l’Estat actua «per tornar la veu a tota la ciutadania de Catalunya». Rajoy assumeix les competències del president de la Generalitat i les delega en Soraya Sáez de Santamaría

Per . Actualitzat el

El president del govern central, Mariano Rajoy, ha comparegut amb caràcter d’urgència aquest vespre per comunicar les seves primeres decisions a prendre un cop actitat l’article 155 de la Constitució. La seva primera mesura és cessar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, així com el conjunt de l’equip de consellers i conselleres de la Generalitat. La segona ha estat dissoldre el Parlament de Catalunya i convocar eleccions autonòmiques per al 21 de desembre de 2017, d’aquí a menys de dos mesos, tot «amb l’objectiu de restituir l’autogovern que ha estat liquidat per les decisions del govern català».

Rajoy, que ha agraït el suport del PSOE i Ciutadans en l’aplicació del 155, ha comunicat també el cessament del conseller de Presidencia y portavoz del Govern, Jordi Turull; el de Afers Exteriors, Raül Romeva; el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; la d’Ensenyament, Clara Ponsatí i la responsable de Governació, Meritxell Borràs. També cessa del càrrec al conseller de Salut, Antoni Comín; a la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; el d’Interior, Joaquim Forn; el de Cultura, Lluís Puig; el de Justícia, Carles Mundó; i la de Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret.

Rajoy, que també cessa els delegats de la Generalitat a Madrid i Brussel·les, ha argumentat que «és urgent tornar la veu a la ciutadania de Catalunya, a tota la ciutadania, per tal que puguin decidir el seu futur i ningú no cometeixi il·legalitats en el seu nom». Entre els primers acords del 155 hi ha l’extinció de totes les embaixades de Catalunya a l’estranger i la de l’oficina del DiploCat. Es fa fora també el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler, i el secretari general d’Interior. En total el 155 fulmina uns 150 alts càrrecs de la Generalitat.

Els diferents ministeris espanyols ocuparan el lloc dels òrgans administratius catalans cessats amb l’aplicació del 155. Aquest dissabte el president Rajoy ha assumit les competències de president de la Generalitat de Catalunya i les ha delegat en la seva mà dreta al Govern central, Soraya Sáez de Santamaría, que exercirà de màxima responsable de l’administració catalana mentre el 155 estigui aplicat.