La República Catalana neix el 27 d’octubre de 2017 a les 15:27h

La gent omple els carrers amb actes festius mentre l’Estat ha donat ja llum verda a l’aplicació del 155

Per . Actualitzat el

El ple del Parlament de Catalunya, amb 70 vots a favor i 10 en contra i dos en blanc, ha aprovat aquest divendres dia 27 d’octubre a les 15:27h la proclamació de la República de Catalunya com a estat independent, de dret democràtic i sobirà. La cambra catalana ho ha fet amb els vots favorables dels diputats de Junts pel Sí i la CUP, mentre que Ciutadans, PP i PSC no han participat en la votació perquè han decidit abandonar l’hemicicle com a senyal de protesta. La fórmula de votació ha estat amb vot secret amb papereta i urna, segons ha reco la líder de la CUP, Anna Gabriel, «per evitar la repressió de l’Estat». Sí que han participat en la votació el grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es pot. Tant Joan Coscubiela com Lluís Rabell han mostrat públicament el seu vot abans de dispositar-los a la urna.

Després de la votació el ple del Parlament ha cantat Els Segadors i s’ha oficialitzat una fotografia història amb els nombrosos alcaldes catalans presents a la cambra catalana.

Minuts després el president del govern central, ha fet una crida a la «tranquil·litat a la ciutadania espanyola» assegurant-los que l’Estat retornaria Catalunya a l’estat de dret. Pocs minuts després el Senat ha aprovt l’aplicació de l’article 155 que comportarà la suspensió de l’actual govern de la Generalitat, fet que obre un escenari incert a l’entorn del futur de Catalunya i Espanya. El BOE en la seva versió digital ja publicava el redactat oficial de l’articula que l’Estat vol utilitzar com a eina per frenar la república.

En la declaració d’independència aprovada pel Parlament es fa una crida a Europa que intervingui en l’afer català per evitar la «vulneració de drets humans» que es produir durant l’aplicació de l’article 155.

La gent ha començat a omplir els carrers de les ciutats de tot Catalunya amb concentracions festives per la proclamació de la república. Les grans concentracions s’han registrat a Barcelona a l’entorn de la plaça Sant Jaume. A Tarragona les imatges de goig per la consecució de la independència s’han viscut a la plaça de la Font, on a banda de molta gent amb banderes, hi ha hagut actuacions castellers, dels diables i fins i tot han sortit alguns elements del seguici de la ciutat, com ara La Mulassa.