Setmana clau per a Catalunya

Puigdemont i el Parlament esgoten les hores per decidir com afronten una intervenció imminent de l’Estat

Per . Actualitzat el

El món està pendent de Catalunya. La imminent aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola fa preveure que el ple del Parlament de Catalunya previst per dijous servirà per reactivar la declaració d’independència. Paral·lelament, encara està a l’aire la compareixença del president Puigdemont al Senat i la cambra legislativa espanyola es reuneix divendres per aplicar el famós article. En aquesta tessitura, els alcaldes del PSC no van de la mà i els díscols amb la decisió de Ferraz de donar suport al PP en l’aplicació del 155 ja han fet sentir la seva veu. No ha estat en aquests termes que hem sentit Ballesteros, que ha considerat «obvi» que s’intervingui l’autonomia de Catalunya si Puigdemont declara la independència.

El batlle tarragoní ha admès que no vol que «s’apliqui l’article 155» però culpa Puigdemont d’aquest fet dient que evitar-ho «només està a les mans del president Puigdemont». En aquest sentit, entén que «òbviament si es declara la DUI, aquest desig s’haurà esvaït i es posarà en funcionament tota la maquinària per l’aplicació del 155».

Per això, el batlle tarragoní demana al Govern de la Generalitat i al president Puigdemont que «no facin cap pas irreversible». I afegeix que «fins divendres hi ha temps pel diàleg, la negociació i el pacte i continuo mantenint que només des d’aquestes tres premisses és possible una solució que eviti allò que ningú vol. Per iniciar aquest camí de l’acord, a aquest alcalde i a molts altres ens tindrà al seu costat».

Unes declaracions que disten de la realitat política quan parlen de «diàleg, negociació i pacte», ja que, davant la proposta de diàleg del president Puigdemont del 10 d’octubre, des de l’executiu central s’ha contestat amb el 155, exigint que es convoquin noves eleccions al Parlament i una «rendició» del posicionament sobiranista.

Pinya per la República

Les declaracions de diversos diputats de les files de Junts pel Sí i de la CUP, així com dels líders del PDeCat i ERC, fan pensar que aquesta vegada el ple de dijous posarà en marxa la República Catalana. No s’entreveuen fissures a l’hora de valorar que és l’única solució davant l’ultimàtum de Rajoy. A la poc encoratjadora oferta de les eleccions anticipades a canvi de la no-aplicació del 155, cal afegir les amenaces de diversos alts càrrecs del PP, entre els quals el ministre de Justícia Rafael Català, que adverteixen que convocar eleccions no aturarà l’aplicació del 155.

155, i ara què?

Amb la intervenció de Catalunya per part de l’estat gorja avall, l’ANC ha organitzat actes arreu del país per fer un repàs d’allò que ha passat des de l’1-O i per explicar les conseqüències de l’aplicació del 155. A Tarragona, el diputat Jordi Sendra ha parlat de tot això i ha animat la gent a fer costat al Govern català.