La icona de Tarraco s’esquerda

Unes fissures a l’amfiteatre romà encenen l’alarma. El consistori busca finançament per estudiar l’origen del problema de l’icònic monument

Per . Actualitzat el

 

A l’àrea de patrimoni de l’Ajuntament estan preocupats per l’estat de conservació de l’amfiteatre romà, sens dubte el monument més emblemàtic de Tarragona. Les alarmes s’han encès després que els arqueòlegs municipals hagin detectat unes sospitoses esquerdes a la zona de la ‘Porta Triumphalis’, precisament al punt que va ser rehabilitat a la dècada dels seixanta del segle passat. Els experts consideren necessari fer un estudi per tal de determinar l’origen i la gravetat del problema, que podria venir del subsòl del monument. Les fissures són perceptibles a la volta de l’arc d’entrada a l’arena de l’amfiteatre i també a la graderia superior, just on seu el públic durant els espectacles de Tarraco Viva. Fer un estudi exhaustiu de la patologia del monument costa 50.000 euros, diners que el consistori no té. El Ministerio de Educación, Cultura y Deporte ha concedit una subvenció de 21.000 euros a tal efecte, per tant el consistori haurà de fer mans i mànigues per arribar al pressupost d’una intervenció que la mateixa consellera de Patrimoni, Begoña Floria, considera «prioritària».

L’arqueòleg municipal Joan Menchón va ser l’encarregat d’exposar la problemàtica en el Consell Municipal de Patrimoni celebrat el passat 10 d’octubre. Entre els assistents hi havia Josep Maria Milà (conseller de Territori), Rubén Viñuales (grup municipal de Ciutadans), Immaculada Rodríguez (consellera de Turisme i representant del grup municipal del PP), Jordi Romera (Col·legi d’Arquitectes), Xavier Llovera (Agència Catalana del Patrimoni), Pilar Alió (Reial Societat Arqueològica Tarraconense), Mònica Borràs (MNAT) i Joan Gómez (Institut Català d’Arqueologia Clàssica). En la seva presentació, Menchón va exposar la troballa de les esquerdes i va deixar caure l’alta probabilitat que el seu origen es trobi en el subsòl del monument, cosa que comportaria haver de fer una intervenció important per tal de garantir la preservació de la zona de la Porta Triumphalis. En la reunió es va explicar que s’havia sol·licitat una subvenció de 50.000 euros per a l’arranjament de les patologies de l’amfiteatre dins de la convocatòria d’ajuts de conservació del patrimoni cultural. La subvenció aportada per l’Estat ha estat de 21.000 euros, motiu pel qual ara caldrà reajustar el projecte i reformular la sol·licitud d’acord amb la gravetat dels fets.

 

Accés a l’amfiteatre per la Porta Triumphalis, a la volta de la qual s’han detectat les esquerdes, que també són perceptibles des de la graderia situada a la part superior de la porta. / Tomàs Varga

 

Actuació prioritària
«Aquesta és una actuació prioritària i buscarem els diners allàon calgui per fer l’estudi i el pla d’actuació concret durant el 2018», diu la consellera de Patrimoni, Begoña Floria, que afegeix que «el problema es troba curiosament a la part que es va restaurar en els anys 60. La partoriginal de l’època romana està intacta», destaca. La responsable de Patrimoni descarta que calgui tancar l’accés al públic a l’amfiteatre i apunta que «l’estudi ha de certificar allò que els nostres tècnics municipals ja intueixen: que el formigó i el material fet servir en la rehabilitació del segle passat està en males condicions i que és probable que existeixi un problema en el subsòl de la zonaafectada».
Floria, que ha volgut destacar «la feina que fan els nostres tècnics revisant contínuament l’estat del patrimoni de la ciutat», ha lamentat que els ajuntaments com els de Tarragona, «que hem de gestionar un patrimoni tan extens, tinguem dificultats econòmiques per poder fer front a totes les necessitats». Malgrat això, la consellera assegura que l’actuació a l’amfiteatre serà «prioritària» per a la seva àrea, ja que és imprescindible «analitzar bé el problema i definir un pla d’actuació».
Des del grup municipal de Ciutadans, Rubén Viñuales, insta el consistori a «preocupar-se per solucionar aquest problema, ja que estem parlant de l’autèntica icona de la ciutat. Cal buscar els recursos necessaris dins del pressupost municipal i, si cal, buscar-los en altres administracions, siguin supramunicipals, autonòmiques o estatals. Aquests són els temes que han d’ocupar l’Ajuntament de Tarragona en el dia a dia i no perdre’ns en debats macropolítics que són d’interès general de la ciutadania però que no ens pertoquen com a polítics d’àmbit municipal».
Albert Abelló, del grup municipal de PeDCAT, assegura que «el nostre patrimoni és l’actiu més important que tenim com a ciutat i és imprescindible que el consistori dediqui tots els esforços possibles per garantir la seva conservació. En aquest cas de l’amfiteatre instem l’equipde govern a tractar-lo de manera prioritària per esbrinar quins problemes hi ha i, sobretot, evitar-ne de més greus».

 

 

 

 

  • Cesar Pociña Lopez

    A inicios de la primavera pasada, trabajando de subalterno allí como funcionario interino entregué diversos partes al Mht, alertando del desplazamiento evidente de varios sillares de la fachada, al lado de la porta triumphalis. Los responsables del Mht me amonestaron oralmente y me ordenaron que me dedicara sólo a hacer mi trabajo, vigilar al público. Así que el problema ya es conocido de lejos.