En marxa la campanya de vacunació contra la grip

Aquest any es farà una incidència especial entre les dones embarassades, un col·lectiu de risc molt important

Per . Actualitzat el

El passat dilluns 23 d’octubre va començar la campanya de vacunació contra la grip a Catalunya, amb l’objectiu fonamental d’evitar les complicacions d’aquesta malaltia en les persones amb problemes de salut crònics, d’edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles.

La vacunació contra la grip s’adreça especialment a persones amb alt risc de complicacions, entre les quals es troben aquelles que pateixen problemes de salut crònics (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències de gent gran, centres sociosanitaris, etc.), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de 60 o més anys d’edat. També s’han de vacunar les que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els cuidadors, així com també els professionals com policies, bombers, personal de protecció civil, el personal que treballa en emergències sanitàries i el personal d’institucions penitenciàries, entre altres.

1.200.000 dosis

El Departament de Salut ha comprat i distribuït 1.200.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris. Les vacunes estan disponibles a tots els centres d’atenció primària (CAP) i altres centres vacunals. Segons Belén Vargas, cap d’infermeria del CAP Llevant de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla,  «es recomana vacunar-se entre els mesos d’octubre i desembre. Cal recordar que cada any el virus de la grip canvia i que, per tant, cal tornar-se a vacunar de nou». Des de la Xarxa de Santa Tecla es repartiran unes 30.000 vacunes.

Incidència

La grip afecta entre el 5% i el 20% de la població i enguany la campanya, a banda dels grups de risc ja tradicionals, se centra molt especialment en la vacunació de dones embarassades, ja que és un col·lectiu de risc molt importat.

Actualment, només es vacuna un 3% de les embarassades, molt lluny de la cobertura de la tos ferina que supera el 80%. Des de l’Associació Catalana de Llevadores es recorda que la vacuna és la millor protecció contra la grip per a les embarassades i els nadons, ja que es generen anticossos protectors que es transmeten al fetus i perduren en els primers mesos de vida.

Segons Belen Vargas «nosaltres, per augmentar la vacunació en dones embarassades, parlarem amb les llevadores i ginecòlegs perquè aconsellin la vacunació; esperem així poder captar més dones embarassades i augmentar la seva vacunació».

L’activitat gripal a Catalunya durant la temporada 2016-2017 va ser moderada amb 601 casos greus confirmats pel virus de la grip. La majoria de casos eren persones no vacunades, entre les quals hi va haver 90 defuncions.