«El 155 és el pitjor atac que pateix Catalunya des de temps de Franco»

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anuncia la celebració d’un ple al Parlament per decidir «sobre l’intent de liquidar la nostra democràcia»

Per . Actualitzat el

Aquest matí de dissabte el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciava la decisió del PP, amb el suport del PSOE i de Ciutadans, d’aplicar l’article 155 de la Constitució per tal de «retornar la nornalitat a Catalunya». Rajoy, després de dir que «no era intenció del govern espanyol aplicar aquesta llei», ha anunciat que el Senat l’aprovarà el pròxim divendres i serà aplicada instantàniament «amb l’objectiu de tornar a la legalitat, continuar amb el creixement econòmic i per convocar eleccions a Catalunya en el termini màxim de sis mesos». En l’anunci del 155 el president espanyol ha mostrat la seva intenció de cessar tot l’actual exectiu de la Generalitat de Catalunya, fet que podria provocar la detenció de consellers i el mateix president de la Generalitat, i passar a controlar els àrees com Presidència de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra, les finances catalanes i serveis estratègics com ara Informàtica. La responsabilitat de totes aquestes àrees seria exercida per persones decidides des de l’executiu de Madrid.

Davant de la confirmada aplicació del 155 i la suspensió de l’autogovern català durant sis mesos, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest vespre amb un missatge insitucional en el qual ha assegurat que Catalunya «pateix el pitjor atac des del temps de Franco quan va eliminar la Generalitat» i ha anunciat que el Parlament de Catalunya celebrarà un ple «on els representants de la sobirania ciutadana debatrem i decidirem al Parlament sobre l’intent de liquidar la nostra democràcia». El president català s’ha mostrat molt contrariat amb l’anunci de Rajoy d’aplicar el 155 i ha assegurat que «imposar el control per part d’un govern que no ha estat escollit i aplicar lleis antigues per empresonar persones pacífiques -en referència als líders de Òmnium i l’ANC- és anar totalment en contra de l’estat de dret».