L’Hospital del Vendrell avança en el tractament als infants amb insuficiències respiratòries

L’àrea de pediatria del centre sanitari incorpora la tècnica d’Oxigenoteràpia d’Alt Flux (OAF) per atendre bronquiolitis, bronquitis i asma bronquial

Per . Actualitzat el

L’Hospital del Vendrell ha incorporat recentment una important millora en l’atenció a la població infantil amb problemes d’insuficiència respiratòria. L’àrea de pediatria del centre sanitari s’ha dotat d’un dispositiu d’oxigenoteràpia d’alt flux (OAF), que està especialment indicat per al tractament de bronquitis, bronquiolitis i asmes bronquials en els menors. L’equipament s’acaba d’instal·lar i, de fet, el personal sanitari de pediatria i d’infermeria de l’hospital ha rebut recentment la formació necessària per aplicar aquesta tècnica no invasiva que millora les prestacions de les convencionals mascaretes o ulleres nasals, moltes vegades incòmodes de fer servir quan parlem dels pacients més petits.

Segons el doctor Raúl Ozaeta, pediatre de l’Hospital del Vendrell, aquesta tècnica «millora i optimitza l’ús de l’oxigen com a tractament per a les insuficiències respiratòries. L’oxigenoteràpia d’alt flux, que s’aplica a través de cànules nasals, és tolerada millor pels pacients més petits, ja que evitem la sensació de claustrofòbia que de vegades poden provocar les mascaretes. A més, es poden utilitzar quantitats més grans i efectives d’oxigen, és fàcil d’utilitzar i permet parlar i menjar al pacient».
El nou dispositiu, que fa més de dos anys que s’aplica a l’altre centre hospitalari de la Xarxa de Santa Tecla, l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, fa poques setmanes que s’ha incorporat  l’Hospital del Vendrell. Tot el personal assistencial de pediatria i d’urgències ha rebut recentment formació per tal de conèixer el seu funcionament i les seves possibilitats en el tractament d’insuficiències respiratòries provocades per malalties com ara bronquitis, bronquiolitis i asma, força presents en la població infantil. L’oxigenoteràpia d’alt flux també està indicada per a la població adulta en malalties com ara la insuficiència cardíaca, la bronquiolitis moderada hipoxèmica, la laringitis post extubació o davant la retirada de ventilació mecànica.
Un dels principals avantatges de l’OAF consisteix a aportar a través d’una cànula nasal un flux continu d’oxigen, sol o acompanyat d’aire, per sobre del flux pic inspiratori del pacient. En l’aportació de la ventilació s’utilitza una humitat del 95%-100% i una temperatura de 34 a 37 graus centígrads. Segons el doctor Ozaeta, aquest fet és molt important «perquè l’oxigen humidificat i escalfat es tolera millor i, a més, millora l’eficàcia de la teràpia».
A l’Hospital de Santa Tecla l’OAF s’utilitza molt habitualment, «però sobretot en els mesos d’hivern per atendre bronquiolitis», afirma la pediatra Ana Maria Velasco. «També utilitzem aquesta tècnica en el cas dels nounats amb problemes d’insuficiència respiratòria abans de la seva derivació al centre hospitalari de referència», apunta la doctora.