Rajoy inicia els tràmits per a la suspensió de l’autonomia catalana

Dona temps fins al dilluns 16 perquè Puigdemont aclareixi si va declara la independència

Per . Actualitzat el

El president del Govern espanyol ha anunciat que ha enviat un requeriment a Carles Puigdemont preguntant-li si ha declarat la República Catalana i acatarà la legislació espanyola. Aquest és el pas previ inclós en la Constitució espanyola per tal de fer efectiu l’article 155 que implicaria la suspensió de l’autonomia de Catalunya. El mandatari de l’Estat ha fixat el dilluns 16 d’octubre com a data límit perquè el president de la Generalitat aclareixi si dimarts passat va declarar la independència o no. En cas que Puigdemont contesti afirmativament, l’Estat donarà tres dies de marge més, fins al 19 d’octubre, perquè Catalunya rectifiqui i «torni a la legalitat».

Puigdemont, a través de les xarxes socials, afirmava aquest dimecres a la tarda: «Proposes diàleg i et contesten amb el 155. Entesos».

En el cas que Catalunya no rectifiqui, l’Estat ho tindria tot enllestit per aplicar l’article 155 de la Constitució per tal d’intervenir l’autonomia catalana.

Entretant, Rajoy i Pedro Sánchez, president del PSOE, s’han compromés a iniciar tràmits per a una reforma constitucional que permeti aprofundir en una transformació de la relació de l’Estat amb les autonomies i les realitats nacionals existents a l’Estat. L’inici d’aquest procés de diàleg per reformar la Constitució es donarà en el termini màxim de sis mesos.